odakle im?

Rusi su u Ukrajinu dovukli haubice koje ne bi trebali imati. Evo što znamo o njima

14.10.2024 u 18:46

Bionic
Reading

Prošlog tjedna promotivni video iz Kremlja privukao je pažnju ukrajinskih medija. Na snimci je prikazana ukopana ruska posada kako ispaljuje hice na ukrajinske položaje. Korišteno oružje bila je haubica D-74 kalibra 122 milimetra, a Sovjetski Savez razvio ju je krajem 1940-ih godina

Međutim nije starost oružja ono što je privuklo pažnju. Rusija, naime, redovito koristi ono iz vremena Hladnog rata, iz svojih starih zaliha. Ono što je iznenađujuće jest da se D-74 ne bi trebala nalaziti u ruskom arsenalu. Sovjetski Savez počeo je proizvoditi ovu haubicu 1955. godine, ali je ubrzo zamijenjena modelom M-46 kalibra 130 milimetara i nešto duljeg dometa.

Kako je D-74 s vremenom zastarjela, Moskva ju je počela izvoziti u zemlje naklonjene Sovjetskom Savezu, poput Vijetnama i Kine, te se vjeruje da je cijeli arsenal bio distribuiran. Ipak, oružje se pojavilo u ruskim rukama u Donecku, što je potaknulo ukrajinske medije da spekuliraju o mogućnosti da je uvezeno iz neke zemlje poput Sjeverne Koreje, jer ona također ima zalihe spomenute haubice.

'Nije tajna to da se Rusija suočava s velikim izazovima i u pogledu materijala i ljudstva', izjavio je za Business Insider Michael Purcell, umirovljeni pukovnik američkih marinaca koji predaje kolegije o Rusiji i međunarodnoj sigurnosti na Sveučilištu George Washington.

Jennifer Kavanagh, viša suradnica i direktorica za analize u vošingtonskom think tanku Defense Priorities, rekla je za Business Insider da Rusija možda želi pokazati da može mobilizirati ogromne resurse unatoč zapadnim sankcijama. 'S obzirom na pozornost usmjerenu na ruske gubitke u posljednjih šest tjedana, korištenje D-74 mogao bi biti ruski način signaliziranja izdržljivosti i sposobnosti da nastavi borbu', rekla je.

Kavanagh je rekla da je moguće da Rusija još uvijek ima nekoliko D-74 u svojim zalihama. Čak i ako haubica nije došla iz Sjeverne Koreje, korištenje tako starog sustava — poput tenkova T-55, viđenih u Ukrajini — ukazuje na to da je Moskva morala duboko posegnuti u svoje rezerve.

  • +5
Topničke granate na frontu u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Gubici veći od proizvodnje

'U svakom slučaju, činjenica da su prisiljeni koristiti sovjetsku tehnologiju sugerira da, unatoč bržem nego očekivanom vojnom oporavku, nova proizvodnja još uvijek ne prati gubitke na bojištu', rekla je Kavanagh.

Unatoč starosti, D-74 i dalje može biti korisna za Rusiju u ratu u Ukrajini, smatra Purcell. 'Dobro održavana i opskrbljena D-74 može pomoći popuniti prazninu u ruskim zahtjevima za masovnom topničkom vatrom u uvjetima uglavnom statičkog rovovskog ratovanja u Ukrajini', dodao je Purcell.

Ruska sposobnost nabave zaliha, oružja, dijelova — a sada i vojnika — od saveznika posebno je bolna točka za Zapad, jer očekivalo se da će sankcije smanjiti sposobnost Moskve da vodi rat.

No ruski vođa Vladimir Putin u međuvremenu je preusmjerio gospodarstvo zemlje na obrambenu proizvodnju, usmjerivši oko 40 posto nacionalnog proračuna na proizvodnju obrambene opreme, uključujući milijune dronova i granata.

Tenk T-55, ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: igor kisselev / Alamy / Profimedia