i najmanje količine kobne

Pojavila se zombi-droga i u susjedstvu? Održan hitan sastanak

21.12.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Nakon što je udruga Prevent upozorila kako sumnja da je smrt četvero uživatelja droga izazvalo korištenje fentanila, srbijansko ministarstvo zdravstva poduzelo je sve raspoložive mjere

Kako piše Nova.rs, Udruga Prevent upozorila je na četiri smrtna slučaja kod korisnika droga za koje postoji sumnja da su uzimali fentanil - kemijsku zamjenu za drogu heroin. Prema informacijama koje su podijelili sa ministarstvom zdravstva Srbije, ova opasna supstanca pojavila se i u zemljama u regiji.

Centar za monitoring droga je hitno kroz sustav ranog upozorenja obavijestio nadležne institucije da dostave informacije o registriranim smrtnim slučajevima korisnika fentanila kao i podataka o pojavi ili zapljeni ove opasne droge na teritoriju Srbije.

Obaviješteni su Nacionalni centar za kontrolu otrovanja, sve nacionalne podružnice Instituta za sudsku medicinu kao i forenzički centar MUP-a i Carina. Sazvan je i održan hitan sastanak vladine komisije za psihoaktivne supstance te je ustanovljeno da na području cijele Srbije nema registriranog smrtnog slučaja izazvanog fentanilom te da nije bilo zapljene, a prema neslužbenim informacijama nacionlanih kontaknih točaka, takvi slučajevi nisu zabilježeni ni u Makedoniji, BiH i Crnoj Gori.

Fentanil je lijek oko 50 do 100 puta jači od morfija i uglavnom se daje pacijentima koji pate od ekstremno snažnih bolova, posebno nakon operacija. Osim što umanjuje bol, također ublažava anksioznost i stres osobe koja ga uzima. Riječ je o drogi kod koje su i najmanje količine kobne.

No, posljednjih godina počeo se zloupotrebljavati kao sintetička droga te je postao vodeći uzrok smrti u SAD-u u slučajevima predoziranja. Danas je poznata kao 'zombi droga' koja je stigla u Europu, pa i u Hrvatsku gdje su zabilježeni prvi smrtni slučajevi.