STATISTIČKI RAST

Policijske procjene o prostituciji i trgovini drogom ulaze u BDP

10.06.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Prve procjene kretanja BDP-a u drugom tromjesečju ove godine DZS će objaviti krajem kolovoza, a njihova se potvrda ili korekcija očekuje 10. rujna, kada će u upotrebi već biti nova metodologija praćenja obujma i kretanja BDP-a, poznatija kao ESA 2010 ili Europski sustav nacionalnih i regionalnih računa

Kao glavne metodološke promjene uvođenjem ESA 2010 ravnatelj DZS-a Marko Krištof je izdvojio priznavanje izdataka za istraživanje i razvoj te za vojnu opremu u investicije, a ne više kao intermedijarnu potrošnju. To znači, pojasnio je, da se može očekivati da će rasti iskazane investicije, a pasti iskazana državna potrošnja, s obzirom da je glavnina izdataka za istraživanje i razvoj te vojnu opremu vezana uz državu.

Nova metodologija donosi i promjenu sektorizacije pojedinih institucija, što znači da bi u izračun državne potrošnje mogle ući i neke od državnih tvrtki, no Krištog kaže da je prerano govoriti o kojim se tvrtkama radi, prije nego se izradi nova sektorizacija.

Kazao je samo da je malo vjerojatno da će to biti HBOR, ali da postoji mogućnost da u obuhvat države uđu Hrvatske autoceste (HAC).

Ipak, najzvučnija promjena koja će nastati uvođenjem ESA 2010 je kvalitetnije statističko praćenje sive ekonomije, dakle svega što već nije evidentirano kroz porezni sustav, a to su promet i proizvodnja ilegalnih proizvoda te promet ilegalnim uslugama.

Tako će od rujna podaci o hrvatskom BDP-u, kao i u većini europskih zemalja, obuhvaćati i podatke o primjerice ilegalnoj proizvodnji i prodaji alkohola, duhanskih proizvoda i narkotika, kao i promet ostvaren prostitucijom, a podaci će se temeljiti na policijskim procjenama.

To bi, prema trenutnoj procjeni DZS-a, obujam BDP-a u prosjeku povećalo od 0,9 do 1,5 posto, no Krištof ističe da to ne znači i da se očekuju promjene u postotnom kretanju BDP-a.