ismail hanija

Iran najavio odmazdu Izraelu za 'kukavički čin', nižu se osude ubojstva vođe Hamasa

Bionic
Reading

Politički vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je u iranskom glavnom gradu Teheranu, objavila je ta palestinska grupa.

Najvažnije informacije

  • Politički vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je u izraelskom napadu dok je bio u posjetu Teheranu
  • Izraelska vojska i najviši dužnosnici zasad bez komentara na optužbe 
  • Visoki dužnosnik Hamasa rekao je da će skupina odgovoriti na Haniyehovo ubojstvo, nazivajući ga 'kukavičkim činom koji neće proći nekažnjeno'

11:59 Turski predsjednik Recip Tayyip Erdogan osudio je 'perfidno ubojstvo' svog bliskog saveznika i 'brata', vođe Hamasa Ismaila Hanije. >>>Cijeli članak<<<

11:35 Iran je proglasio trodnevnu žalost zbog ubojstva vođe Hamasa, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

11:30 Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost sazvalo je hitan sastanak nakon atentata na Ismaila Hanije.

11:24 Ubojstvo čelnika Hamasa osudili su Jordan, Libanon i Kina. Iz Jordana poručuju da će ubojstvo dovesti do još više napetosti i kaosa u regiji, libanonski premijer također je upozorio na ozbiljnu eskalaciju u široj regiji, dok je kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo da se odlučno protivi i da osuđuje atentat te da je duboko zabrinuto zbog novih turbulencija u regiji.

11:03 Iran će braniti svoj teritorijalni integritet, dostojanstvo, čast i ponos i natjerat će terorističke okupatore da požale zbog svojeg kukavičkog čina, atentata na vođu Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu, rekao je u srijedu predsjednik Masud Pezeškijan. >>>Cijeli članak<<<

10:27 Katarsko ministarstvo vanjskih poslova ubojstvo Hanije opisalo je kao gnjusan zločin, opasnu eskalaciju i flagrantno kršenje međunarodnog i humanitarnog prava. Upozoravaju da će ovaj atentat i takvo nepromišljeno izraelsko ponašanje u kojem napade usmjeravaju na civile, dovesti do toga da regija sklizne u kaos i pokopat će šanse na mir.

10:09 O smrti svog oca oglasio se Abdul Salam Hanija: 'Moj otac je u svom životu preživio četiri pokušaja atentata, a danas mu je Alah podario mučeništvo koji je oduvijek priželjkivao'.

9:50 Trgovine u gradovima u palestinskoj Zapadnoj obali ostale su zatvorene u znak prosvjeda protiv izraelskog ubijanja Ismaila Hasanija.

9:19 Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani izrazio je sućut zbog smrti Hanije , opisujući ga kao ponosnog borca. Prema web stranici iranskog ministarstva vanjskih poslova, Kanani kaže da Hanijina krv 'nikada neće biti uzalud potrošena'. Kaže da Iran provodi istragu, ali smrt će 'ojačati duboku i neraskidivu vezu' između Irana i Palestinaca.

8:52 Ismail Hanija bio je oštro lice Hamasove međunarodne diplomacije dok rat bijesni u Gazi gdje su ranije ubijena trojica njegovih sinova u izraelskom zračnom napadu. No, unatoč retorici, mnogi su diplomati Haniju vidjeli kao umjerenog u usporedbi s tvrdokornijim članovima skupine u Gazi koju podržava Iran. >>>Cijeli članak<<<

8:42 U izraelskom zračnom napadu na Gazu u travnju ubijena su tri sina i troje unučadi jutros ubijenog vođe Hamasa Ismaila Hanije. On je za ta ubojstva tada rekao da su počinjena u duhu osvete te je izjavio da su njegovi sinovi postali mučenici na putu za oslobođenje Jeruzalema i džamije al-Akse.

8:38 Ubojstvo vođe Hamasa izvršeno je navođenim projektilom koji je gađao njegovu privatnu rezidenciju u Teheranu, kažu izvori iz saudijske novine Al Hadath, a prenosi BBC. Medij izvještava da je projektil pogodio zgradu oko 2 sata po lokalnom vremenu. Fars News, koji je povezan s Iranskom revolucionarnom gardom, također navodi da je Hanija bio stacioniran u rezidenciji za veterane na sjeveru Teherana, te da je ubijen projektilom iz zraka.

8:30 Američki ministar obrane Lloyd Austin odgovorio je na pitanja novinara o potencijalu regionalne eskalacije nakon atentata na Haniju u srijedu, kao i tvrdnje Izraela da je ubio zapovjednika Hezbolaha u Bejrutu u utorak.

'Ne mislim da je rat neizbježan. Ostajem pri tome. Mislim da uvijek ima prostora i mogućnosti za diplomaciju', rekao je Austin, dodajući da će SAD 'naporno raditi kako bi osigurale da radimo stvari koje pomažu u snižavanju temperature', prenosi Al Jazeera.

7:54 Rusija, Iran i Turska osudile su u srijedu ubojstvo vođe Hamasa u Gazi Ismaila Hanije, nazivajući ga neprihvatljivim političkim ubojstvom koje bi moglo proširiti rat na regionalnu razinu. << Cijeli članak >>

  • +4
Ismail Hanija Izvor: Profimedia / Autor: Cem Tekkesinoglu / AFP / Profimedia

7:25 Izraelske obrambene snage poručile su da neće komentirati izvješća stranih medija o smrti Ismaila Hanije.

6:39 Smrt vođe Hamasa Ismaila Hanije je 'prva značajnija izraelska operacija od 7. listopada', rekao je CNN-ov analitičar za politiku i vanjsku politiku Barak Ravid. Iako Hanija nije vojno značajan, on je bio zadužen za međunarodne odnose unutar Hamasa i bio je ključan u pregovorima s Izraelom o prekidu vatre i oslobađanju taoca, u kojima su posrednici bili Egipat i Katar, kazao je Ravi.

6:34 Izrael se nije službeno oglasio o Hanijinoj smrti, ali bilo je reakcija nekih političara poput ministra baštine Amichaya Eliyahua, člana izraelske krajnje desnice. Na X-u je napisao da Hanijina smrt 'čini svijet boljim mjestom'.

'Ovo je pravi način da se svijet riješi ovakvog smeća', napisao je, dodavši da više nema 'imaginarnih primirja' i da 'nema milosti za te smrtnike'.

Tko je Ismail Hanija?

Ismail Hanija se smatra glavnim Hamasovim vođom i istaknuti je član pokreta od 1980. Kratko je služio kao palestinski premijer - imenovan 2006., ali je smijenjen godinu dana kasnije nakon što je Hamas izbacio  stranku Fatah iz Pojasa Gaze u tjednu smrtonosnog nasilja.

Izabran je za šefa političkog ureda Hamasa 2017., a američki State Department ga je 2018. proglasio teroristom. Posljednjih nekoliko godina živi u Kataru.

Hamas je priopćio da je Hanija ubijen zajedno sa svojim tjelohraniteljem u, kako je rečeno, izraelskom napadu na njegovu rezidenciju nakon što je sudjelovao u inauguraciji iranskog predsjednika. Visoki dužnosnik Hamasa obećao je da će skupina odgovoriti na Hanijino ubojstvo. Moussa Abu Marzouk nazvao je napad 'kukavičkim činom koji neće proći nekažnjeno', prema televizijskom kanalu Al-Aqsa kojim upravlja Hamas.

Iranska revolucionarna garda potvrdila je da je Hanija ubijen zajedno s jednim od njegovih tjelohranitelja, javljaju iranski državni mediji. Iranska revolucionarna garda objavila je priopćenje u kojem navodi da istražuje atentat na političkog čelnika Hamasa Ismaela Hanije u njegovoj rezidenciji u glavnom gradu Irana Teheranu. Ismail Hanija posljednji je put viđen u javnosti na inauguraciji iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana u utorak. Susreo se s novim predsjednikom, kao i s iranskim vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Khameneijem.