ZAKON O NADZORU

Poljska kreće u narušavanje privatnosti građana

05.02.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Novi zakon kojim se u Poljskoj proširuju ovlasti vlade u nadzoru stupit će na snagu unatoč zabrinutosti dijela javnosti glede privatnosti nakon što je iz ureda predsjednika države Andrzeja Dude objavljeno kako je on odobrio taj zakon, javio je BBC

Zakonom će se vlastima olakšati pristup digitalnim podacima i smanjiti ograničenja glede policijskog nadzora.

Konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), koja je u listopadu uvjerljivo pobijedila na izborima, tvrdi da nove povećane ovlasti u nadzoru opravdava teroristička prijetnja.

Poljski pučki pravobranitelj smatra da su dijelovi novog zakona protivni ustavu, iako vlada navodi kako je on usvojen nakon očitovanja ustavnog suda.

Još prošle godine PiS je uspio progurati nove zakone prema kojima ustavni sud odlučuje dvotrećinskom većinom i određivanje uprave javnih medija, što je uzrokovalo masovne prosvjede u zemlji i natjeralo Europsku komisiju na pokretanje istrage o tome je li Poljska time prekršila europske standarde.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz promjene je ocijenio "opasnom putinizacijom europske politike", pritom misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina