otpad ispod zemlje

Polupodzemni spremnici stižu na 270 lokacija u Zagrebu. Evo koji će ih kvartovi dobiti prvi

14.10.2024 u 15:04

Bionic
Reading

Grad Zagreb će do kraja mjeseca raspisati javnu nabavu od 4,2 milijuna eura bez PDV-a, okvirni dvogodišnji sporazum s tvrtkom koja bi na 270 lokacija u deset gradskih četvrti trebala ugraditi po tri polupodzemna spremnika za staklo, papir i plastiku

Iz podataka koji su trenutno u savjetovanju vidljivo je da su gradske četvrti podijeljene u tri grupe. U prvoj su Donji i Gornji grad, Trnje, Novi Zagreb - zapad, u drugoj Trešnjevka - sjever i jug te Podsljeme, a u trećoj Stenjevec, Črnomerec, Podsused - Vrapče. U svakoj od grupa planirano je postavljanje spremnika na 90 lokacija.

Poslije okvirnog sporazuma sklopit će se više pojedinačnih ugovora, sukladno dinamici uvjetovanoj isporukom projekata za ugradnju polupodzemnih spremnika, a lokacije će definirati povjerenstvo. Rok izvođenja radova po pojedinom ugovoru za ugradnju polupodzemnih spremnika definirat će se pozivom na dostavu ponude, ovisno o broju lokacija te složenosti i obuhvatu zahvata. Predviđeni maksimalni rok izvršenja radova na pojedinoj lokaciji je pet dana od uvođenja u posao.

Ovo je dio plana Gradske uprave s ciljem da se u potpunosti s ulica maknu kante i kontejneri te se na 751 lokaciji u cijelom Zagrebu postave 2253 polupodzemna spremnika do kraja 2027. godine.

Karta lokacija

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, koncem rujna kazao je najavljujući projekt postavljanja polupodzemnih spremnika da je u prvoj polovici 2024. godine proveden terenski obilazak i definirane su lokacije za izgradnju polupodzemnih spremnika te da jedan zamjenjuje četiri kante na ulici. Spremnici će se otvarati putem aplikacije, a građani će moći bolje provjeravati odvoz otpada. Pilot-projekt postavljanja polupodzemnih spremnika proveden je na Vrbiku.

Kartu sa svim već postavljenim podzemnim spremnicima te 751 lokacijom za one polupodzemne možete pronaći klikom na link.

Čeka se odluka

Podsjetimo, Grad je sredinom travnja raspisao javnu nabavu za 600 polupodzemnih spremnika, po dvjesto komada za staklo, papir i plastiku, procijenjene nabavne vrijednosti 1,51 milijun eura bez PDV-a. Pristiglo je šest ponuda, od kojih je ona zajednice ponuditelja Vodoplast Promet i Aplast od 828 tisuća eura bez PDV-a bila najniža i na koncu je odabrana.

Međutim na ovaj odabir Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) žalila se tvrtka S.T.P., čija je ponuda od 939 tisuća eura bez PDV-a bila drugorangirana. DKOM je usvojio žalbu, poništio odluku o odabiru i vratio na ponovno odlučivanje. Kako u oglasniku javne nabave još nema podataka o novom odabiru, može se zaključiti da Grad još nije donio odluku o tome.