Novi model za otpad

Tomašević o paketu mjera: Kante totalno miče s ulica, evo koliko će koštati i tko će platiti

24.09.2024 u 11:18

Bionic
Reading

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet održavaju konferenciju za medije na temu modela sakupljanja otpada u Zagrebu

Model se temelji na načelu plaćanja prema količini odloženog miješanog otpada, čime se građane potiče na odgovornije odlaganje i razdvajanje otpada.

Press konferencija:

"Ono čime smo se mi primarno bavili jest da oni koji odvajaju otpad manje plaćaju. Osim toga, Zagreb je prilično loše stajao u praksi odvajanja otpada u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj, a kamoli u odnosu na gradove EU. Znate da nas je kad smo došli na vlast nas je dočekao kantograd.

Novi model uveden je 1. listopada 2023. Vodili smo se preporukama EU komisije, da postupi odvoz za one koji ne odvajaju otpad, odnosno da oni koji odvajaju plaćaju manje. Bilo nam je bitno da se poveća odvajanje otpada jer je Zagreb jako loše stajao. Bilo je bitno smanjiti broj spremnika za otpad na javnim površinama koje su stvarale probleme na nogostupima.

Novi model je uveo fiksnu i varijabilnu naknadu za odvoz otpada. Postignut je cilj da se značajno povećalo odvajanje otpada.

'Velik napredak'

"Nijedan grad nije imao takav napredak kao Zagreb u odvajanju otpada. Zagreb je sada u apsolutnom iznosu od četiri velika grada na drugom mjestu. Preskočio je Rijeku, Osijek je uvijek bio prvi.

Bez Zagreba Hrvatska ne može ispuniti preuzete ciljeve od Europske komisije. To je važno jer ako Zagreb ne poveća odvajanje otpada, morat će plaćati financijske penale", rekao je Tomašević.

Što se tiče nadzora, rekao je da postoji 50-ak mobilnih kamera preko kojih komunalni redari mogu pratiti dolazi li do nepravilnog odvajanja otapada. "Broj kamera ćemo učetverostručiti", najavio je.

Najavio podzemne spremnike

Tomašević je najavio nove mjere i model sakupljanja otpada.

"Namjera je da cijeli grad u sljedeće tri godine ima ugrađene podzemne spremnike da nema ni jedne kante na javnoj površini i da to bude čisto i uredno. Iznimke će biti u boksevima, ali njih će biti jako malo. Pri završetku smo javne nabave za nove spremnike, a proširit ćemo zonu ugradnje na još tri mjesna odbora koji graniče sa zonom na istoku te na zapad na Ilicu do Črnomerca.

Naš cilj koji ćemo ostvariti je da s 39 lokacija idemo na 751 lokaciju u cijelom Zagrebu s 2253 polupodzemna spremnika do kraja 2027. godine. To je ogroman posao. Ugradnja počinje do kraja godine", rekao je Tomašević.

Novi model koštat će više od deset milijuna eura

Napomenuo je da je S&P kreditni rejting Zagreba podigao za dvije razine otkako je on gradonačelnik te kazao kako zato Grad može preuzeti trošak digitalne infrastrukture novog modela otpada u potpunosti.

Vrijednost je veća od 10 milijuna eura, a uključuje i spremnike i kamione, prema gruboj procjeni. Spremnici će se otvarati putem aplikacije", rekao je Tomašević. Građani će moći i bolje provjeravati odvoz otpada.

O porezu na nekretnine

Tomašević je rekao da tu još ima puno neodgovorenih pitanja, ali i sljedeće: "Mi želimo da se aktiviraju prazni stanovi. U tome podržavam oporezivanje koje bi trebalo aktivirati te nekretnine, kao i one nekretnine koje su u kratkoročnom najmu.

Taj porez ne može biti nula, a koliko će biti neću odlučivati ja, nego će o tome odlučivati gradska skupština. Trenutno je porez na kuće za odmor pet eura po kvadratu i cijeli grad je jedna zona."