stiglo nevrijeme

Poplavile ceste u Šibeniku, iz šahtova izbija voda

24.09.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Splitsko i šibensko područje zahvatilo je nevrijeme. Šibenski Dolac opet je poplavio, a na splitskoj obali snimljene su pijavice

Šibenski Dolac obično poplavi kad se digne plima, zbog čega će se uskoro podizati i razina rive, no izgleda da uzrok poplavama nije uvijek samo plima. Ovaj dio grada jutros je opet poplavio - iz šahtova izbija voda, a uzrok je kiša, piše Morski.hr. Sve padaline brdovitog Šibenika obično se spuste upravo ovdje, pa dok se god ne riješi sustav slivnih voda, Dolac će se i dalje morati suočavati s poplavama.

Nevrijeme je zahvatilo i Split, gdje su padale veće količine kiše te su se stvorile i pijavice. Za 20 minuta palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom, a sve rekorde oborilo je Zadvarje gdje je palo nevjerojatnih sto litara kiše. Na Šolti je prijepodne uočena i pijavica, pišu 24sata.

Ovo je početak promjene vremena koja će nas pratiti sljedeća dva dana, a stabilizacija se očekuje u srijedu krajem dana.

Meteoalarm upozorava na obilne padaline na karlovačkom području i jako, ponegdje i olujno jugo duž hrvatske obale. Kiša bi na karlovačkom području mogla biti intenzivnija i obilnija, upozorava DHMZ. 'Mogući su jaki pljuskovi i grmljavina. Lokalno su moguće urbane i bujične poplave', upozoravaju meteorolozi.

U Dalmaciji će tijekom prijepodneva dominirati jako i olujno jugo, a zatim će oslabjeti te će zapuhati jugozapadni i južni vjetar. Promjenjiva naoblaka donijet će pljuskove s grmljavinom, ponegdje obilne, posebno u prvom dijelu dana. Temperature će biti između 19 i 24°C, a ujutro će ponegdje biti i nešto niže.

Južni dijelovi Hrvatske također će bilježiti promjenjivo vrijeme s pljuskovima i grmljavinom, a oni će biti češći i izraženiji u prvom dijelu dana. Jugo će tijekom popodneva postupno slabjeti. Temperature će biti uglavnom između 19 i 24°C.

U narednim danima očekuje se promjenjivo vrijeme uz razmjerno visoke temperature. Na kopnu će biti djelomično oblačno s povremenim sunčanim razdobljima dok će kiša biti vjerojatnija u južnim krajevima unutrašnjosti, naročito u srijedu. Od četvrtka će jačati južni vjetar, što će donijeti porast temperature na nekim mjestima.

Na Jadranu će i dalje biti nestabilno, a od četvrtka se očekuje jače jugo. U srijedu će duž cijele obale biti pljuskova s grmljavinom dok će od četvrtka biti prisutni uglavnom na sjevernom dijelu Jadrana, prognozirala je za HRT dipl. ing. Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.