I više nije - kunst, odnosno neizvedivo! Dobila sam spravicu kojom mogu poširati jaje kad god se sjetim, a sjetim ga se čeeestooo :)
Moja priča s poširanim jajima datira od daavne 2006. godine kad me njujorška prijateljica Olja, pri prvom posjetu Velikoj jabuci, odvela na brunch u klub
Employees Only! Tamo smo jele poširana jaja na tostiranom baguetu s malo rikole, mozzarele i cherry rajčica. Poškropljeno maslinovim uljem i aceto balsamicom.
Ma divota. Zaklela sam se da ću si sve to isto pripremiti čim se vratim u Zagreb i ... požalim što sam se vratila ;) pa mi zatreba kolačić Madeleine, e da bih se sjetila kako mi je bilo lijepo u NYC-u.
Eh ... od tog povratka pa do danas trajali su moji mučenički pokušaji da ispoširam jaje. Čak ne jaja - nego jajE. I nisam uspjela. Do trenutka kad sam na ChocoFestu naletjela na štand dućana Sol i papar (omiljeno mjesto svih gastroljubaca).
Cure su prodavale svakakve čarobne kuhinjske, uglavnom silikonske napravice među kojima je bila i moja ...
... sudbinska napravica za poširanje jaja!
Od silnog uzbuđenja i nestrpljenja uspjela sam prejako stisnuti kalup pa mi jaje nije ispalo kao na fotkama s kutije čarobnog proizvoda, ali sretna sam!
za jednu osobu
1 domaće jaje
1 svježa chili papričica
papar
sol
prstohvat curryja
nasjeckani peršin i malo timijana
maslinovo ulje
spravica za poširanje jaja :)
U lonac ulijete vodu i stavite ga na vatru. Dok voda ne zakipi pripremate začine koje želite staviti u svoje poširano jaje.
Nasjeckate peršin, chili papričicu i timijan ...
Ubacite jaje u posudicu za poširanje, dodate začine ...
... zatvorite i ...
... stavite u kipuću vodu
Kuhate 7 minuta ako želite meko, 10 srednje i 12 tvrdo poširano jaje :).
Izvadite posudicu, otklopite i izvrnete jaje na tanjur ...
Servirate s malo maslinovog ulja i domaćim toplim kruhom i dobijete brunch za prste polizat'!
Uspjela sam ispoširati jaje!!!! I sad sam u Zenu :)