opasan dvojac

Postaje alarmantno: Odnos Putina i Kim Jong Una ozbiljan problem za SAD i Kinu

02.07.2024 u 19:18

Bionic
Reading

Produbljivanje partnerstva između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una izaziva potresne učinke diljem svijeta, od indopacifičke regije do Ukrajine

I dok rastuće partnerstvo može povećati napetosti i stvoriti probleme za SAD i njegove saveznike, ta suradnja nije baš dobra ni za Kinu, rekao je jedan promatrač iz Koreje, piše Business Insider.

Putin je prošli tjedan posjetio Sjevernu Koreju prvi put nakon 24 godine. Tijekom blistavog i visokoprofilnog putovanja u Pjongjang, njih su dvojica potpisali sporazum u kojem su izjavili da će pomoći jedan drugome ako oni drugi budu napadnuti.

Sporazum o uzajamnoj obrani uslijedio je nakon ranijih sporazuma o naoružanju između njih dvoje, prema kojima je Rusija dobila sjevernokorejsko oružje kako bi riješila nedostatak streljiva u Ukrajini u zamjenu za to da Pjongjang vjerojatno dobije hranu, naftne proizvode i potencijalno opasnije i naprednije sposobnosti i tehnologije za nuklearno pogonske podmornice, interkontinentalne balističke rakete ili druge prioritetne programe.

Taj pakt bio je značajna prekretnica, označavajući najbliže odnose Rusije i Sjeverne Koreje od Hladnog rata i ostavljajući otvorena vrata za buduću suradnju. Ništa od toga nije dobro za SAD — partnerstvo potiče Putinov rat, daje Sjevernoj Koreji priliku da zaobiđe globalne sankcije i potiče povećane napetosti na Korejskom poluotoku.

Također približava američke protivnike u ono što su stručnjaci nazvali 'osovinom preokreta', potičući izravan izazov svjetskom poretku pod vodstvom SAD-a.

Nema dobrih opcija

Ali američki predsjednik Joe Biden nije jedini koji se nosi s problemima ovog novog partnerstva. Bliskost Rusije i Sjeverne Koreje čini i kineskog čelnika Xi Jinpinga pomalo anskioznim.

'Ovaj je odnos jednako loš za Kinu kao i za Sjedinjene Države', rekao je Victor Cha, viši potpredsjednik za Aziju i Koreju u Centru za strateške i međunarodne studije. Peking je dugo uživao snažan utjecaj na Sjevernu Koreju i uložio je velike napore kako bi održao odnose s Pjongjangom unatoč međunarodno osuđenim testiranjima nuklearnog oružja Sjeverne Koreje i sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

U trenucima kada se čini da bi se druge zemlje mogle natjecati za interese Sjeverne Koreje - kao što su sastanci na vrhu između Kima i Donalda Trumpa ili između Kima i Putina - Kina se nastojala pažljivo pozicionirati kako bi zadržala svoju ulogu najbližeg saveznika Sjeverne Koreje.

Ali ove godine je počela potpuno nova igra. Početkom 2024., Cha i drugi predvidjeli su da će se zbog prethodnog sastanka na vrhu Putina i Kima u rujnu 2023. i dogovora o oružju za opskrbu Rusije streljivom, Sjeverna Koreja naći u čudnom stanju jer su joj se i Rusija i Kina 'udvarale', a SAD ostao zanemaren na sporednoj liniji.

Sada, kada je Kina izostavljena iz novonastalih odnosa između Putina i Kima, ona zapravo nema nijednu dobru opciju na stolu. 'Mogli bi se pridružiti Sjedinjenim Državama u osudi ovoga, što nikada neće učiniti, iako im taj odnos uopće nije u interesu', rekao je Cha.

'Mogli bi javno kritizirati Sjevernu Koreju, a to nikada neće učiniti. Ili bi mogli zaustaviti industrijsku podršku Rusiji kako bi pokušali spriječiti Ruse da rade sa Sjevernokorejcima, a ni to nikada neće učiniti', dodao je.

Veliki problem s kojim se suočavaju i Kina i SAD je rizik od daljnjih napetosti na Korejskom poluotoku, mjestu gdje ni jedno ni drugo ne želi vidjeti sukob.

Opasne domine

S Rusijom koja gradi bliže veze sa Sjevernom Korejom na način koji bi potencijalno mogao dovesti do napretka u sjevernokorejskim vojnim sposobnostima ili poboljšane proizvodnje oružja, Južna Koreja se suočava sa sve hrabrijim i sposobnijim neprijateljskim susjedom. A Seul je već zaprijetio odgovorom na to.

Nakon summita Putina i Kima, Seul je rekao da će razmotriti odustajanje od svoje politike protiv izravnog slanja smrtonosne pomoći Ukrajini. Domine su tako spremne za pad. Južna Koreja opskrbljuje Ukrajinu prijeko potrebnim streljivom preko SAD-a, zaobilazeći ograničenja.

Putin je upozorio Južnu Koreju protiv izravne potpore Ukrajini, sugerirajući da bi Rusija, ako se ipak odluči uložiti sve u to, mogla preplaviti Sjevernu Koreju dodatnom vojnom potporom, potaknuvši napetosti na poluotoku. 'Oni koji isporučuju to oružje vjeruju da nisu u ratu s nama', rekao je novinarima. Zatim je dodao: 'uključujući Pjongjang, zadržavamo pravo isporučivati ​​oružje drugim regijama svijeta'.

Cha je objasnio da Rusija ima malo utjecaja u ovoj situaciji, sposobna je odgovoriti tako da pomogne Sjevernoj Koreji da poboljša svoje zalihe, proizvede bolje streljivo, pa čak i potencijalno osigura vrhunsku tehnologiju za podmornice na nuklearni pogon ili bolje vojne satelite. Kad bi Rusija poduzela takav korak odmazde, to bi moglo potaknuti Seul da ozbiljnije razmisli o programu nuklearnog oružja, o čemu se već dugo raspravlja.

Prošle je godine Južna Koreja pristala da neće nastaviti s razvojem vlastitog nuklearnog oružja, koje je Sjever razvio tijekom niza ilegalnih testova, u zamjenu za raspoređivanje američkih podmornica na nuklearni pogon u tom području.

Rastući nemir

Uz savez Putin-Kim, Kina će se također vjerojatno suočiti s većim pritiskom saveza predvođenih SAD-om. Cha je objasnio da sigurnosni pakt između Rusije i Sjeverne Koreje 'osigurava da će vojni savezi SAD-a, Japana i Južne Koreje postati još čvršći', što indo-pacifičku regiju čini još više žarištem za zajedničke vojne vježbe, demonstracije i povećanu prisutnost SAD-a.

Kina je dugo bila protiv takvih saveza i kritizirala je američke operacije u međunarodnim otvorenim vodama. Posljednjih godina, dok su SAD jačale veze s Japanom i Južnom Korejom kao izravan odgovor na rastuću zabrinutost zbog kineske agresije, to je izazvalo frustraciju u Pekingu.

Sada će to izgleda samo rasti kako SAD i njegovi saveznici pomnije promatraju Sjevernu Koreju i Rusiju. Ali Kina je za sada zadržala svoje mišljenje o ovom pitanju za sebe.

'Kina je pomalo zabrinuta'

'Suradnja između Rusije i DNRK je stvar između dviju suverenih država', rekao je prošlog tjedna glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Li Jian, govoreći o Sjevernoj Koreji pod njezinim službenim imenom, Demokratska Narodna Republika Koreja.

'Nemamo informacija o predmetu', rekao je. No iza kulisa bi se moglo malo više igrati, kao što je zamjenik američkog državnog tajnika Kurt Campbell sugerirao na događaju think tanka ranije ovog tjedna.

'Mislim da je pošteno reći da je Kina pomalo zabrinuta zbog onoga što se događa između Rusije i Sjeverne Koreje', rekao je na događaju čiji je domaćin bilo Vijeće za vanjske odnose. 'Oni su to naznačili u nekim našim interakcijama i možemo vidjeti neke napetosti povezane s tim stvarima'.

'Kina je vjerojatno zabrinuta da će Sjeverna Koreja biti nekako ohrabrena da poduzme provokativne korake koji bi mogli dovesti do krize u sjeveroistočnoj Aziji', rekao je Campbell.