pristupni pregovori

Povijesni trenutak za Moldaviju: 'Naša budućnost je unutar europske obitelji'

25.06.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Predsjednica Moldavije Maia Sandu pozdravila je u utorak početak formalnih pregovora o pridruživanju EU, ističući da je budućnost njene zemlje unutar europske obitelji.

Moldavija je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u zajedno sa svojom susjedom Ukrajinom 2022., nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je Sandu oštro osudila. U listopadu će Moldavija održati referendum o svojoj proeuropskoj orijentaciji.

"Zajedno smo jači", rekla je Sandu na mreži X.

EU je spremna za simbolično otvaranje pregovora o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom u utorak.

Moldavija, koja ima većinu koja govori rumunjski i veliku manjinu koja govori ruski, bilježi oscilacije moći između prozapadnih i proruskih stranaka otkako se Sovjetski Savez raspao. Moskva ima snage stacionirane u Transdnjestriji, regiji koja se odvojila od vlasti Kišinjeva nakon rata početkom 1990-ih.

Sandu je izabrana 2020. na platformi opredjeljenoj za bližu integraciju s Europom. Optužila je Moskvu da se miješa u poslove Moldavije i planira svrgavanje njezine vlade.

Cristina Gerasimov, zamjenica premijera Moldavije za europske integracije, rekla je da je utorak povijesni trenutak za njenu zemlju.

"Više nego ikad predana ispunjenju težnji naših građana da postanu dio europske obitelji", objavila je Gerasimov na mreži X.

sve osim nogometa

Učitavanje...