NASTAVAK AGONIJE

Povučen prijedlog za stečaj NK Varaždina

12.04.2012 u 19:39

Bionic
Reading

NK Varaždin ponovno je povukao prijedlog za otvaranje stečaja, pa je varaždinski Trgovački sud opozvao rješenje o imenovanju Nevenke Golubić za privremenu stečajnu upraviteljicu u posrnulom varaždinskom prvoligašu

Direktor NK Varaždin Zlatko Ivanković odustao je o prijedloga za pokretanje stečaja koji je podnio 26. ožujka, baš kao što je to učinio prije dva mjeseca kada je prvi put podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. No, dok je razlog prvog odustajanja bila nada da će bolje rješenje za problemima bremenitu situaciju u klubu vrlo brzo dati novi predsjednik Boris Solomun, povod za ponovno odustajanje bila je bojazan od skoro likvidacije, odnosno gašenja kluba s tradicijom duljom od 80 godina.

Naime, prije tjedan dana sutkinja varaždinskog Trgovačkog suda Jasna Lekić zatražila je od direktora kluba Zlatka Ivankovića da do danas dostavi popis klupske imovine kako bi mogla odlučiti hoće li se uopće voditi stečajni postupak ili će se stečaj na istom ročištu otvoriti i zatvoriti zbog nedostatka novca za njegovo vođenje.

Da je zbog male imovine i dubioza NK Varaždin bliži gašenju, a ne preustroju tijekom stečaja, jasno se vidjelo nakon saslušanja Ivankovića na varaždinskom Trgovačkom sudu. Naime, ne samo da nije dostavio popis imovine, što je objasnio time da je određeni broj djelatnika već otišao iz kluba ili neopravdano ne dolazi na posao više dana, nego nije uplaćeno ni 10 tisuća kuna predujma za vođenje stečajnog postupka jer je klupski račun blokiran već 293 dana za iznos od 10,8 milijuna kuna.

'Sada imamo 17 zaposlenika koji rade na održavanju ili obavljaju trenerske poslove. Plaću zaposlenici nisu primili godinu dana, a niti su primili novac sa strane', ustvrdio je Ivanković dodajući da nisu plaćani niti porezi ni doprinosi, tako da porezna uprava potražuje osam milijuna kuna.

Visoki troškovi kluba, uz pad prihoda od sponzorskih ugovora, Ivanković je naveo glavnim razlogom neprilika u kojima se našao NK Varaždin.

'Klub ima obveze prema Ministarstvu financija s osnova doprinosa i poreza, zatim ima obveze prema bankama kod kojih su bivše uprave uzimale novac za poslovanje, a ima i obveze prema ostalim vjerovnicima, uglavnom igračima i zaposlenicima. Dio kredita došao je klubu na naplatu, a dio se plaća iz gradskog proračuna. Što se tiče imovine, klub ima rabljenu sportsku opremu koja vrijedi, prema optimističkoj procijeni između 500 i 600 tisuća kuna, kao i kancelarijsku opremu. Imamo i potraživanja. Pri HNS-u vodimo arbitražni spor težak 1,1 milijun kuna protiv NK Dinama s osnova za razvoj i treniranje, a dali smo i zahtjev za arbitražu na arbitražnom sudu FIFA-e protiv Maccabija, ali za njegovo bi vođenje trebalo najkasnije sutra uplatiti pet od ukupno 30 tisuća eura', rekao je Ivanković opisujući stanje kluba.

Prijedlog za podnošenje stečaja i žurno sazivanje ročišta, kako je pojasnio na ročištu, podnio je kako bi se što prije znao status NK Varaždina u natjecanju, budući da prema propisima HNS-a uslijed otvaranja stečaja klub pada u jedan rang niže, a ne u najniži rang.

'Zašto prije niste podnijeli prijedlog za stečaj? Zašto ste raniji prijedlog povukli? Zašto ste čekali zadnji dan', upitala je sutkinja, dok je Ivanković rekao da s obzirom to ne bi komentirao jer samo želi spasiti klub.

Budući da nije imala uvjete za donošenje odluke, sutkinja je u roku od tri dana zatražila popis klupske imovine koji nije dostavljen u predviđenom roku. Stoga je imenovala Nevenku Golubić za privremenu stečajnu upraviteljicu sa zadatkom da ispita gospodarsko-financijsku situaciju, odnosno ima li klub imovine za pokrivanje stečajnog postupka. Međutim, Golubić nije praktički ni stupila na dužnost jer je Ivanković, umjesto zatraženog popisa imovine, danas povukao prijedlog za otvaranje stečaja. Što dalje, više bi se trebalo znati nakon skupštine najavljene za ponedjeljak.