REZANJE LJUDSTVA

PR služba MORH-a spala 'samo' na 37 ljudi

08.12.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Ante Kotromanović, ministar obrane prošlog je tjedna na Vladi predstavio dokument pod nazivom Dugoročni plan razvoja OSRH 2014. – 2025. u kojem je predviđeno smanjenje broja pripadnika OSRH sa 17.500 na 15.000 do kraja 2017., ali kako će sve izgledati u praksi, u MORH-u još ne znaju. Najbrojniji PR odjel od svih Ministarstava trenutačno broji 37 ljudi

U Ministarstvu obrane navode kako će se iz sustava izdvojiti oko 2.500 osoba koje su stekle uvjete za umirovljenje, osoba koje ne ispunjavaju uvjete za nastavak vojne službe i slično. Dodaju da će 620 civilnih službenika raspoređenih u OSRH također smanjiti kao i broj djelatnika u Ministarstvu obrane, ali kako i na koji način još ne znaju jer 'je taj preustroj u pripremnoj fazi' pa u ovom trenutku 'ne mogu govoriti o konkretnim brojkama'.

'Brojčana veličina Oružanih snaga RH definira se Dugoročnim planom razvoja OSRH koji je temeljni dokument obrambenog planiranja, dok se brojčana veličina Ministarstva obrane propisuje Uredbom Vlade RH', stoji od odgovoru iz MORH-a.

S obzirom na to da je upravo ovo Ministarstvo godinama slovilo kao jedno od onih koji ima najveći službu za odnose s javnošću, više od 40 ljudi, zanimalo nas je imaju li u planu smanjiti broj zaposlenih u njemu. No  preciznog odgovora nema; dodaju tek da 'navedena služba obavlja poslove ne samo za Ministarstvo obrane, već i za Oružane snage RH te je od 2008. do danas smanjena za oko dvadeset posto sa 47 na 37 djelatnika od čega je 34 državnih službenika i tri djelatne vojne osobe koje rade na različitim poslovima'.

Tako u odnosima s javnošću ima sedam ljudi, na internetu i društvenim mrežama petero, multimediji isto toliko, vojnim glasilima i izdavaštvu zaposleno ih je osmero, u Odjel promidžbe i općih poslova pet te u Vojnom muzeju i izložbenim djelatnostima sedam osoba.