Plačko Vršnak:

'Pred nama su mjeseci iznadprosječnih temperatura. Sprečavanje tuče? Nemoguće'

07.06.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Vodene bujice, snažno nevrijeme, tuča, potopljene ulice, pijavica odnijeli su i jedan ljudski život. Tako je bilo proteklih dana u nekim dijelovima Hrvatske, a onda opet sunce, visoke temperature, pa opet kiša, meteoalarmi

Što nas očekuje u idućim danima, ali i kakvo će nam biti ovo ljeto otkrila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Dunja Plačko Vršnak iz DHMZ-a.

'Zahtjevno je ljeto pred prognostičarima jer učestala izmjena i toplih i hladnih razdoblja, ali i količina vlage. To je potencijal za jači razvoj oblaka, grmljavinska nevremena, ali to je postala naša stvarnost', rekla je Plačko Vršnak.

Dodaje da kada se osvrnemo unatrag, ovo proljeće nije bilo toliko neobično, ali, kako kaže, možemo se sjetiti sredine travnja gdje smo imali temperature od 30 Celzijevih stupnjeva, ali onda smo imali temperaturu oko ili niže od prosjeka.

'Ovo je proljeće bilo onakvo kakvo bi trebalo biti, govori. Ističe kako je istina da je u proteklih godinu dana u Hrvatskoj nije bilo mjeseca koji je bio oko prosjeka ili hladniji. - Na Varaždinskom području je svibanj prošle godine bio malo hladniji od prosjeka, a sve dalje temperatura je bila iznad prosjeka, rekla je. Osiguranja će postati dio troška na koji moramo računati.

DHMZ je jedina nacionalna meteorološka služba u Europi koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom zbog djelovanja na tuču. 'Postoje generatori koji se pale i dolazi do isijavanja srebrovog jodida koji dolazi u oblak u kojem već postoje čestice kondenzacije. Puno više je tada kondenzacijskih čestica u oblaku. One djeluju tako da zrna potencijalne tuče u oblaku postanu sve manja, te da i ako padne tuča ona bude sitnijeg zrna', kaže Plačko Vršnak. Ranije je o tome tportalova novinarka Maja Šurina razgovarala sa šefom DHMZ-a Ivanom Güttlerom.

Dodaje kako znanstvena zajednica nije dala potvrdu da to stvarno daje učinak. 'Budućnost Hrvatske je ulaganje u obranu od tuče, a to su mreže, izdvajanje za osiguranje usjeva i imovine. Sprečavanje tuče je nemoguće', naglasila je Plačko Vršnak. Naglasila je kako je u sljedeća tri mjeseca izgledno da će temperature biti iznad prosjeka.