PALESTINSKO UJEDINJENJE

Predaja vlasti u Gazi nailazi na zapreke

10.12.2017 u 19:16

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik Fataha izjavio je u nedjelju da predaja vlasti Palestinskoj samoupravi koja se u nedjelju trebala dogoditi u Pojasu Gaze nailazi na "zapreke".

Palestinski islamistički pokret Hamas koji od 2007. kontrolira palestinsku enklavu, trebao je 1. prosinca predati vlast palestinskoj vladi na temelju dogovora o pomirbi koji su palestinske suparničke skupine u listopadu postigle u Kairu. Taj je rok poslije pomaknut na 10. prosinca.

"Danas su se pojavile zapreke", rekao je Azam al-Ahmed, glavni pregovarač Fataha, stranke predsjednika Mahmuda Abasa, u priopćenju koje je objavila palestinska agencija Wafa.

"Nadam se da će se one prevladati do večeras kako bi naš narod mogao reći da palestinske nacionalne frakcije (...) poštuju svoje obveze", dodao je.

Nakon predaje vlasti palestinske skupine će se sastati u Kairu, koji je pokrovitelj pregovora, kako bi razgovarale o budućim koracima, rekao je.

Hamas je 12. listopada u Kairu pristao da se Abasova Palestinska samouprava vrati na vlast u Gazi, odakle je silom protjerana 2007. te da vlast preuzme vlada nacionalnog jedinstva.

Nakon toga Hamas i Samouprava su se pokazali nesposobni da prevladaju neke zapreke, pa tako i onu u vezi sa sudbinom dužnosnika i sa sigurnosnom kontrolom.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom mogla bi utjecati na prilike. Pojas Gaze, Jeruzalem i okupiranu Zapadnu obalu od četvrtka potresaju nasilje i prosvjedi protiv američke odluke u kojima su život izgubila četvorica Palestinaca.