KAVA SA SENATOROM

Predsjednica se susrela s Trumpovim suparnikom Marcom Rubiom

05.01.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Nakon što su iz Ureda predsjednice šturo izvijestili da je njezino putovanje u SAD službeno, javnost je doznala i o prvom sastanku s američkim dužnosnicima. Doduše, o sastanku je izvijestio američki senator Marco Rubio, a ne Ured predsjednice

Kako je jučer rečeno iz Ureda predsjednice, za vrijeme boravka u SAD-u predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imat će sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladina sektora.

Neki mediji već su objavili fotografije predsjednice koja navodno ulazi u Senat, a danas je stigla i prva potvrda o sastanku, doduše ne iz Ureda predsjednice.

Naime, poznati američki senator iz Floride Marco Rubio na svom je službenom Twitteru objavio fotografiju sa sastanka s Kolindom Grabar Kitarović, na kojem se, kaže, razgovaralo o tome 'kako produbiti veze s NATO-saveznikom'.


Iako su izvori iz Ureda predsjednice objašnjavali kako će se ona u SAD-u sastati s ljudima bliskim Donaldu Trumpu, Marco Rubio se baš i ne ubraja u te ljude. Rubio je jedan od poznatijih američkih senatora iz redova republikanaca, kubanskog je porijekla i bio je jedan od Trumpovih protivnika na američkim republikanskim predizborima. Rubio je još u travnju 2015. najavio ulazak u utrku za rebublikanskog kandidata za američkog predsjednika, no od nje je odustao nakon gotovo godinu dana, u ožujku 2016. kada je izgubio od Trumpa na predizborima na Floridi.

Iako je nakon što je Trump osvojio nominaciju i u samoj kampanji protiv Clinton, Rubio smanjio kritike, nakon što je Trump izabran za predsjednika nije se libio pokazati neslaganje sa Trumpovim stavovima, pogotovo po pitanju vanjske politike. Kao član Odbora za vanjsku politiku američkog Senata Rubio se nije složio s Trumpovim mišljenjem da SAD ne bi trebale skočiti u pomoć svakom NATO-ovom savezniku koji bude napadnut. Krajem prošle godine, točnije prošli tjedan Rubio je pokazao neslaganje s Trumpom i u pogledu odnosa prema Rusiji i Vladimiru Putinu. Naime, Rubio je pohvalio Obamin potez uvođenja sankcija Rusiji zbog uloge ruskih hakera u američkim izborima. Kazao je kako je Putinova Rusija prijetnja globalnoj stabilnosti, a samom Putinu je žestoko zamjerio miješanje u američke izbore.

S druge strane Trump, koji je i ranije pokazivao naklonost prema Putinu, po pitanju ruske umiješanosti u američke izbore bio je vrlo skeptičan.