uragan milton

Prema Floridi juriša najgora oluja u posljednjih 100 godina: 'Ako odlučite ostati, umrijet ćete'

08.10.2024 u 19:07

Bionic
Reading

Uragan Milton prošao je u utorak pokraj meksičkog poluotoka Yucatán, donoseći sa sobom vjetrove od gotovo 250 km/h, a ova oluja kategorije 4 kreće se prema zaljevu Tampa na Floridi

Putanja oluje sugerira da će proći meksički grad Mérida, dom za 1,2 milijuna ljudi, u ranim jutarnjim satima u utorak po lokalnom vremenu prije nego što skrene na sjever prema SAD-u. Predviđa se da će Milton pogoditi jugozapadnu obalu Floride do srijede navečer po lokalnom vremenu, objavila je Nacionalna meteorološka služba SAD-a u, i mogao bi uzrokovati razaranje u područjima koja su već prije dva tjedna bila pogođena uraganom Helene.

Gotovo cijela zapadna obala Floride je pod upozorenjem na uragan, a više od milijun ljudi naređeno je da se evakuiraju, bježeći od potencijalno katastrofalne štete i nestanka struje koji bi mogli trajati danima.

'Sada je vrijeme da donesete odluke potrebne da zaštitite sebe i svoju obitelj', rekao je guverner Floride Ron DeSantis.

'Pripremimo se za najgore i molimo se da će uragan oslabiti i nadajmo se najmanjoj mogućoj šteti, ali moramo biti spremni za veliki, veliki udar na zapadnu obalu Floride', dodao je.

Biden: Ovo bi mogla biti najgora oluja u 100 godina

O uraganu Milton oglasio se i američki predsjednik Joe Biden, kazavši kako bi ovo mogla biti najsmrtonosnija oluja u posljednjih 100 godina.

'Daj bože da neće biti, ali tako sada izgleda', dodaje.

Apelirao je na stanovnike da se evakuiraju jer je ovo 'pitanje života i smrti'.

Američki prognostičari i dužnosnici strahuju da bi Milton mogao doći do kopna u regiji Tampa Bay, u kojoj živi više od 3 milijuna ljudi. Tampa nije bila izravno pogođena većim uraganom od 1921. i mogla je vidjeti porast vode za 4,5 metara.

Gradonačelnica Tampe izdala je oštro upozorenje stanovnicima zbog uragana Milton.

'Ako odlučite ostati... umrijet ćete', rekla je gradonačelnica Jane Castor.

  • +8
Pripreme za dolazak uragana Milton Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Castor je Milton opisala kao 'doslovno katastrofalan' uragan za koji se predviđa da će gurnuti do 4,5 metra vode iz zaljeva u unutrašnjost, količina za koju dužnosnici kažu da je smrtonosna.

Nacionalna meteorološka služba snizila je Milton rano u utorak na kategoriju 4 uragana, ali prognostičari kažu da i dalje predstavlja iznimno ozbiljnu prijetnju.