milton na floridi

Biden otkazao posjet Njemačkoj zbog uragana

08.10.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden otkazao je zbog uragana Milton svoj posjet Njemačkoj ovog tjedna, potvrdili su vladini izvori u utorak u Berlinu

"Žalimo zbog odluke o odgodi posjeta ali imamo naravno razumijevanje zbog trenutne situacije na Floridi", rekao je glasnogovornik njemačke vlade reagirajući na vijest o odgodi posjeta američkog predsjednika Joea Bidena koji je trebao u Njemačku stići u četvrtak.

Bijela kuća je prije toga priopćila kako Biden zbog stanja na Floridi, koja se sprema na drugi uragan u kratkom razdoblju, odgađa posjet Njemačkoj.

U priopćenju se govori o "odgodi" ali se ne precizira kada bi Biden, kojem mandat ističe u siječnju sljedeće godine, mogao posjetiti Njemačku. Odgođen je i posjet Angoli koji je trebao uslijediti nakon posjeta Njemačkoj.

Bidenu je ovo trebao biti prvi bilateralni posjet otkako je došao na predsjedničku funkciju u siječnju 2021.

Biden je boravio u Njemačkoj u sklopu samita G7 2022. u njemačkom Elmauu.

U subotu je u američkoj bojnoj bazi Ramstein u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka trebao sudjelovati na samitu NATO-a o Ukrajini.

Njemački mediji špekuliraju o mogućoj odgodi ovog samita ali i o tome da bi Biden ipak mogao doći samo na samit u Ramstein gdje se sastaju predstavnici tzv. Ukrajinske kontaktne grupe.

Samit skupine Ramstein trebao bi signalizirati nepokolebljivu potporu Ukrajini, rekao je za njemačku novinsku agenciju dpa njemački dužnosnik koji nije želio biti imenovan, dok se skupina donatora oružja po prvi put trebala sastati na najvišoj razini.

Subotnji sastanak  trebao je biti otvoren poslijepodne obraćanjem Bidena, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i kancelara Olafa Scholza.

Najavljeno je sudjelovanje i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanskog premijera Keira Starmera i poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Prije toga je bio planiran sastanak Bidena s njemačkim kancelarom, britanskim premijerom  i francuskim predsjednikom u Berlinu.

Američki predsjednik se nalazi na udaru kritika dijela javnosti zbog navodno preslabog angažmana za žrtve uragana Helene koji je prije desetak dana pogodio Floridu.