RAZORNI UČINCI

Posljedice uragana Helena mogle bi ozbiljno uzdrmati ključnu industriju

03.10.2024 u 14:47

Bionic
Reading

Razorni učinci uragana Helena, koji je poharao Sjevernu Karolinu, mogli bi imati ozbiljne posljedice za specifičan, ali iznimno važan dio tehnološke industrije

Na rubu grada Spruce Pine, malog mjesta s manje od 2200 stanovnika u planinama Blue Ridge, nalaze se dva rudnika koja proizvode najčišći kvarc na svijetu, formiran prije otprilike 380 milijuna godina. Ovaj materijal ključna je komponenta u globalnom opskrbnom lancu poluvodiča koji pokreću sve; od pametnih telefona i automobila do medicinskih uređaja i solarnih panela.

Međutim, nakon što je uragan Helena proteklog vikenda poharao jugoistočni dio Sjedinjenih Država, operacije u rudnicima su obustavljene. Povijesne poplave i klizišta uzrokovali su prekid prometa i opskrbu strujom te ugrozili milijune stanovnika, piše CNN.

Tvrtke Sibelco i The Quartz Corp, koje zasebno upravljaju rudnicima, 26. rujna su obustavile radove prije dolaska oluje te rade na ponovnom pokretanju operacija. Ipak, nije jasno koliko su rudnici oštećeni i koliko će dugo trebati da se ponovno pokrenu.

Objekti, poput ostatka okolnog područja, suočavaju se s infrastrukturnim problemima poput poplava, nestanka struje, zatvorenih cesta i nedostatka telefonskih usluga. Posebno zabrinjavajuće je to što tvrtke još uvijek pokušavaju stupiti u kontakt sa svim lokalnim zaposlenicima, od kojih su mnogi raseljeni ili su im kuće oštećene.

Prema riječima Spencera Bosta, izvršnog direktora organizacije Downtown Spruce Pine, koja se bavi gospodarskim razvojem, 'razina devastacije je nevjerojatna'. Bost je dodao da trenutačno ne znaju opseg štete na rudnicima, ali je grad Spruce Pine toliko pogođen da nije sigurno kada će se zaposlenici moći vratiti na posao. 'Kuće su uništene, ceste na nekim mjestima više ne postoje, škole su nestale', kazao je Bost.

  • +14
Posljedice uragana Helena Izvor: Profimedia / Autor: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Belgijska tvrtka Sibelco, koja upravlja najvećim rudnikom u Spruce Pineu i najveći je poslodavac u okrugu, na svojoj web stranici izvijestila je da su potvrdili sigurnost većine zaposlenika te rade na kontaktiranju s onima s kojima još nisu uspjeli stupiti u vezu zbog nestanka struje i komunikacijskih problema.

Sličnu izjavu dala je i tvrtka The Quartz Corp, koja upravlja manjim rudnikom u vlasništvu francuske i norveške tvrtke, ističući da je situacija u regiji 'dramatična' te da nemaju informacija o tome kada će operacije biti ponovno pokrenute. 'Naš fokus je osigurati sigurnost naših zaposlenika i njihovih obitelji dok nastojimo obnoviti osnovne usluge i pomoći u dostavi potrebnih zaliha', stoji u njihovoj izjavi.

Stručnjaci procjenjuju da bi mogli proći tjedni prije nego rudnici ponovno postanu operativni, što bi moglo izazvati nestašicu čipova i rast cijena u tehnološkoj industriji, a koja već bilježi rast potražnje zbog razvoja umjetne inteligencije.