PRIKUPILI PODATKE

Mračna strana tehnologije: Evo koje se sve informacije mogu otkriti pomoću Metinih pametnih naočala

03.10.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Pomiješali su tehnologiju prepoznavanja lica, veliki jezični model i javno dostupne podatke. Što je najgore od svega, sve su to uspjeli učiniti zahvaljujući - Instagram streamu

Uznemirujuće izvješće objavljeno na 404 Media rasvijetlilo je to kako se pametne naočale Ray-Ban Meta mogu koristiti za narušavanje privatnosti ljudi. Dvojica studenta s Harvarda koristila su tehnologiju prepoznavanja lica i veliki jezični model kako bi otkrili ime, zanimanje i druge osobne podatke o određenoj osobi.

Njihova tehnologija, nazvana I-XRAY, može koristiti te informacije za prikupljanje dodatnih podataka o osobi, uključujući njezinu adresu, broj telefona, podatke o članovima obitelji i djelomične brojeve socijalnog osiguranja iz različitih izvora na internetu. Sve se to, kako tvrde, događa automatski.

Iako bi to bilo moguće s raznim kamerama, AnhPhu Nguyen i Caine Ardayfio odlučili su koristiti Metine pametne naočale jer 'izgledaju gotovo neprimjetno u usporedbi s običnim naočalama' te imaju ugrađenu kameru. U demo videu studenti koriste naočale kako bi brzo saznali informacije o ljudima koje sreću u javnosti. Nguyen i Ardayfio obraćaju se osobama koje izgledaju kao potpuni stranci po imenu, raspravljaju o njihovom poslu i spominju mjesta na kojima su se možda sreli u prošlosti na temelju informacija prikupljenih kroz sustav prepoznavanja lica.

U videu je objašnjeno da studenti prenose video s naočala na Instagram. Prijenos nadgleda računalni program, a kada umjetna inteligencija prepozna nečije lice, njihov sustav I-XRAY povlači više fotografija te osobe s interneta s javno dostupnim informacijama o njoj. Program zatim šalje te podatke na mobilnu aplikaciju koju su razvili Nguyen i Ardayfio. Cijeli taj proces može trajati samo nekoliko minuta.

Studenti su za 404 Media izjavili da su razvili I-XRAY kako bi ukazali na ono što je moguće s ovom tehnologijom te da neće objaviti korišteni kod. Nguyen je rekao da su im neki od ljudi kojima su pokazali tehnologiju rekli da bi je mogli upotrijebiti za umrežavanje ili zabavljanje s prijateljima, a drugi su ukazali na ozbiljne sigurnosne probleme. 'Neki tip bi mogao saznati adresu neke djevojke u vlaku i pratiti je kući', upozorio je Nguyen.

U Googleovom dokumentu koji objašnjava tehnologiju što su je koristili Nguyen i Ardayfio iznijeli su detalje o tome kako ukloniti svoje podatke s usluga koje su upotrijebili za I-XRAY. Oni koji su zabrinuti za svoju privatnost također bi mogli razmotriti korištenje usluga za uklanjanje osobnih podataka, kao što su DeleteMe ili Incogni.

Ova vrsta tehnologije nije potpuno nova. 404 Media ističe da su Meta i Google godinama imali mogućnost primjene prepoznavanja lica na kamerama, no nisu je javno objavili. Međutim mogućnost korištenja ove tehnologije u pametnim naočalama koje izgledaju prilično neupadljivo (osim svjetla koje je aktivno kada kamera snima) mogla bi izazvati zabrinutost.