RECEPTI

Prkosite proljeću jedući čokoladne soufflee!

10.03.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Prkosite proljeću jedući čokoladne soufflee!

Proljetno vrijeme provest ćete vježbajući, jedući laganu hranu s puunopovrća i deserte bez šećera. Zato dok još niste skroz fit, raspalite počokoladi!

Odlučila sam podjeliti ovaj božanstven i nadasve jednostavan receptprijatelja mi kuhara Vida Nikolića, koji može stajati u frižideru tjedandana (mislim na smjesu).
Idealan je za goste odnosno budget friendly, jer i najveći je čokoladoholičar uspio smlatiti samo - jednog!

za cca 10 komada osoba odnosno soufflea(ako imate kalupe srednje veličine)

50 g rastopljenog maslaca, za mazanje kalupa
prstohvat kakaa u prahu, za posipanje kalupa
250 g tamne čokolade (60 do 70% kakao mase)
200 g smeđeg šećera
200 g maslaca4 jaja + 4 žutanjka
200 g oštrog brašna
po želji:karamel umak, umak od malina, brusnica, sladoled

Namažite kalupe maslacem i posipajte kakaom.
Zagrijte pećnicu na 180 C

U zdjeli na pari otapajte čokoladu i maslac istovremeno. Odvojeno, u mikseru izmješajte jaja, žutanjke i šećer u svjetlupjenu. U tu smjesu lagano, ručno, žlicom umješajte brašno i na kraju dodajtesmjesu od čokolade i maslaca.

Smjesu ulijte skoro do ruba kalupa, tako da, kad naraste, dobijeoblik muffinaSoufflee pecite 10 do 12 minuta.Vrh bi trebao popucati kad su pečeni, a sam soufflee izgledati kao da je sirov u sredini, što ustvari jest i treba biti!

Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade par minuta. Nakon toga izvadite ih iz kalupa i servirajte takve kakvi jesu ili uz umak od malina, brusnica ilisladoled od vanilije.
     

 
ili malo žešća verzija iste stvari ;)


Obajvljeno u magazinu Sensa sretna hrana.
Fotografijepreuzete iz arhive istoimenog magazina.