podaci un-a

Prošla godina bila je najsmrtonosnija u povijesti za humanitarne radnike

19.08.2024 u 23:02

Bionic
Reading

Prošle godine, više humanitarnih radnika izgubilo je život nego ikad ranije, izvijestio je u ponedjeljak UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA)

Godine 2023. 280 humanitarnih radnika ubijeno je u 33 zemlje, što je porast od 137 posto u odnosu na 2022. kada ih je život izgubilo 118, rekla je OCHA.

"Što je najgore, 2024. godina je na putu da bude još smrtonosnija", dodala je organizacija.

Do 7. kolovoza, 172 humanitarna radnika su ubijena, navodi se, pozivajući se na privremene brojke iz Baze podataka o sigurnosti humanitarnih djelatnika.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres napisao je u ponedjeljak na X-u: "Zahtijevamo kraj nekažnjivosti kako bi se počinitelji priveli pravdi."

Više od polovice stradalih 2023. zabilježeno je u prva tri mjeseca ratovanja u Gazi, od listopada do prosinca.

"Ekstremne razine nasilja" u Sudanu i Južnom Sudanu također su doprinijele smrtnim slučajevima 2023. i 2024.

Vršiteljica dužnosti čelnice OCHA-e Joyce Msuya pozvala je na djelovanje.

"Normalizacija nasilja protiv humanitarnih radnika i manjak odgovornosti su neprihvatljivi, nesavjesni i uvelike štetni za humanitarno djelovanje posvuda", rekla je.

Humanitarne organizacije diljem svijeta pisale su članicama UN-a pozivajući na veće napore u zaštiti humanitarnih radnika, na dan kada UN obilježava Svjetski dan humanitarnog rada.

"Nastavit ćemo i dalje pružati pomoć u humanitarnim krizama diljem svijeta, ali situacija traži od nas da zauzmemo jedinstven stav kojim pozivamo na zaštitu osoblja, volontera i civila kojima smo na usluzi," navodi se u pismu.

Svjetski dan humanitarnog rada obilježava se 19. kolovoza, na dan bombaškog napada na sjedište UN-a u Bagdadu 2003. u kojem su ubijena 22 humanitarna djelatnika.