TURIZAM IZA ŽELJEZNE ZAVJESE

Sjeverna Koreja sprema se otvoriti stranim turistima. Naravno, ne baš svima

10.08.2024 u 10:17

Bionic
Reading

U manje-više pravilnim vremenskim razmacima pojedine zemlje postanu zanimljive turistima i drugim putnicima, pa je tako red dolazio i na Hrvatsku, pa Island, Bugarsku, Vijetnam, Albaniju... Ponekad egzotika, ponekad niske cijene, ponekad netom otkrivene prirodne ljepote, ali trendovi se stalno mijenjaju. Jedna zemlja dosad se odupirala - DNR Koreja, no možda se nešto promijeni.

Iza sedam brava, komunistička sjeverna Koreja najizoliranija je država na svijetu, a informacije o njoj dosad su bile samo one koje objavljuje tamošnji rigidni režim, ili one koje su donosili rijetki sretnici kojima je bilo dozvoljeno putovati i snimati. Tu i tamo uspjele bi se prošvercati i poneke nedopuštene snimke.

No, država kojom uz neograničenu moć vlada Kim Jong Un sada je odlučila izgraditi ljetovalište s nizom luksuznih hotela uz plaže, a otvorenje je planirano za svibanj 2025. Riječ je, jasno, o državnom projektu, o čemu svjedoči i Kimov posjet gradilištu kako bi se uvjerio da sve ide prema planu.

Ljetovalište se gradi na istočnoj obali, na lokaciji Wonsan-Kalma, a sudeći po fotografijama Kim Jong Un je vrlo zadovoljan kako idu radovi na realizaciji projekta.

'Obalna zemlja čuda koju će svijet upoznati kao najljepši turistički resort bit će uspješno dovršena', citirala je državna agencija Kimove riječi.

Kompleks se gradi već nekoliko godina, a do zastoja je došlo najviše zbog restrikcija u vrijeme pandemije COVID19, ali i zbog nikad službeno potvrđene nestašice građevinskog materijala. Zato je Kim osjetio da je vrijeme za poticaj graditeljima:

'Ljetovalište će izgubiti na vrijednosti kao turistička zona ako tazina usluga bude niska', rekao je i naredio dodatne radove, uključujući gradnju zabavnog parka i zone za rekreaciju, kao i bolje orgaanizacije prikupljanja otpada i kanalizacije. Također, bit će dovedeni stručnjaci koji će obučiti domaće hotelske radnike.

On sigurno zna koliko je ovo područje privlačno, jer je Wonsan već dugo omiljeno ljetovalište njegove obitelji za koju je svojedobno tamo izgrađena dobro čuvana i utvrđena palača s privatnom plažom, željezničkom postajom, uzletno-sletno pistom i košarkaškim terenima na kojima je 2013. uživao legendarni NBA igrač Dennis Rodman.

Ono što je još zanimljivije jest to što je Wonsan jedna od lokacija na kojima je DNR Koreja izgradila raketne lansirne rampe. U blizini je i aerodrom Kalma, koji bi trebao pomoći dostupnosti budućeg ljetovališta. Na plažama na koje Kim želi dovesti turiste prije nekoliko godina je održana najveća topnička vježba u povijesti komunističke Koreje.

Ovo bi moglo značiti djelomično otvaranje sjevernokorejskih granica koje su uglavnom čvrsto zaključane za strance. No, posljednju godinu prije pandemije, 2019., Sjevernu Koreju je posjetilo oko 300 tisuća stranih turista koji su državi donijeli prihod od stotinjak milijuna dolara. Najviše, oko 90 posto stranih turista prije pandemije bili su Kinezi, pa će građani te zemlje sigurno biti glavna ciljana publika budućeg ljetovališta, kao i onoga kojeg je Kim najavio na sjeveru zemlje, blizu kinesko-korejske granice kod Samjiyona. Ove godine jedini inozemni gosti bili su Rusi, što svjedoči o uspostavi bližih odnosa između dviju zemalja.