PREDSJEDNICA NA RTL-U

'Protiv sam lova na vještice, ali za to da se utvrdi povijesna istina'

01.11.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je intervju za RTL Danas gdje je odgovarala na pitanja o svom stavu o pobačaju, komunističkim zločinima, novom premijeru Andreju Plenkoviću i ostalim aktualnim temama

'Trebamo krenuti od činjenice da je suočavanje s prošlošću zalog za bolju budućnost. Usudila bih se čak reći da smo se s ustaškim zločinima i prošlošću doista suočili i da smo priznali što se dogodilo', kazala je predsjednica Grabar Kitarović u razgovoru za RTL Danas. Ona smatra da vrijeme komunizma ostaje neistraženo razdoblje.

'Apsolutno sam protiv lova na vještice, ali sam za to da se utvrdi povijesna istina. Tezno je samo jedno od tisuća mjesta na kojima su ili pokopane kosti žrtava koje su bile 'krive' samo zato što su bile na gubitničkoj strani u II. Svjetskom ratu. Toliko ima nalaza jama po Hrvatskoj i Sloveniji, moramo se rasteretiti prošlosti tako da je doista istražimo, da utvrdimo povijesnu istinu o svim totalitarnim režimima, i o ustaškom, i o komunističkom  jer to je doista zalog bolje budućnosti', mišljenja je predsjednica.

Govoreći o problemu pobačaja predsjednica je kazala da je činjenica da zabrana ne rješava ništa. 'Moj je stav da prije svega treba posvetiti pozornost edukaciji zaštite od neželjene trudnoće. Drugo, činjenica je da smo društvo koje teško prihvaća žene koje se odluče roditi izvan bračne zajednice, da moramo mijenjati cijelu mentalnu sliku. Moramo se usredotočiti na to da pomognemo ženama i muškarcima kako se zaštititi od neželjene trudnoće', smatra Grabar Kitarović.

Kazala je i da u edukaciji i prevenciji škole moraju imati iznimno važnu ulogu bez nekakvih ideoloških predznaka. 'Treba mijenjati cijeli sustav da se kroz edukaciju i socijalne mjere svakoj ženi omogući da rodi dijete, a da se i ona i dijete u konačnici zbrinu na odgovarajući način', poručila je predsjednica. Predsjednicu porezna reforma ohrabruje i vjeruje da će, gledajući u globalu, od nje profitirati svi.

'Nije željela komentirati izbor ministara novoga premijera Andreja Plenkovića. 'Kada je riječ o ministrima, ni ja ne bih voljela da se netko miješa u izbor mojih savjetnika, tako se ni ja neću miješati, poštujem izbor gospodina Plenkovića, a na kraju ćemo mi svi ocjenjivati rezultate rada tih ministara', naglasila je Grabar Kitarović i dodala da s premijerom Plenkovićem očekujem iznimno dobru suradnju. Dodala je i da se već se s njim sastala nekoliko puta, a otkrila je i da se poznaju godinama te da su praktički zajedno odrastali.

Odgovarajući na pitanje o iseljavanju mladih koje je posebno problematizirala u svojoj kampanju za predsjednicu rekla je da je to pitanje prije svega u domeni rješavanja izvršne vlasti, odnosno Vlade. Međutim, kazala je, odgovornost je na svima da stvaraju pozitivnu društvenu klimu da mladi ostaju ovdje

Komentirala je i najave da bi Hrvatska vojska u sklopu NATO-a mogla biti poslana u Litvu, na samu granicu s Rusijom što je izazvalo nezadovoljstvo u dijelu javnosti. 'Moram vam reći da doista vjerujem kako se, da je Hrvatska bila članicom NATO-a 90-ih godina, rat ne bi dogodio. Ili da je barem nekoliko zrakoplova NATO-a nadlijetalo Dubrovnik ili Vukovar, mislim da bi tragedija bila puno manja', mišljenja je predsjednica.

Smatra da, kad je riječ o našim djelovanjima u okvirima NATO-a, treba reći da je ono isključivo preventivno. 'Ne možete zanemariti činjenicu da je jedna država (Rusija) ipak nagrizla temelje međunarodnog prava, suverenitet države, teritorijalni integritet, političku neovisnost itd. Ono što je također bitno, ako nekoga, npr. Rusiju krenete tretirati kao neprijatelja, on će se uskoro pretvoriti u neprijatelja. Dakle, tu je iznimno bitno čvrsto stajati za počela međunarodnog prava, ali isto tako involvirati Rusiju u dijalog o sigurnosnim pitanjima, kako u Europi, tako i na Bliskom istoku i svugdje', ocijenila je Grabar  Kitarović. Odgovarajući na pitanje o broju zemalja koje je posjetila kao predsjednica kazala je da ni broj zemalja niti kilometraža nisu bitni. 'Broj zemalja ne znam, ali znam da su bila 61 ili 62 putovanja', rekla je predsjednica.