Ptičja gripa pogađa kokoši diljem zemlje, uzrokujući nestašicu i povećanje cijena u trgovinama i restoranima. Prošli tjedan, jedan od najvećih američkih proizvođača izjavio je da su kokoši na njegovoj farmi u Indiani bile pozitivne na ptičju gripu
Istraživači su naglasili da ptičja gripa i dalje predstavlja minimalni rizik za širu javnost, iako bi se to moglo promijeniti kako virus nastavlja cirkulirati i potencijalno mutirati. Međutim, prazne police u trgovinama i viša cijena jaja izazvale su zabrinutost među potrošačima, piše The New York Times.
'Mrtve ptice ne liježu jaja', rekla je dr. Gail Hansen, stručnjakinja za javno zdravstvo u veterini i konzultantica u Washingtonu. Kada virus pogodi jato, njihova jaja obično se uklanjaju iz opskrbe hranom.
Znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi može li se ptičja gripa prenijeti na ljude konzumiranjem hrane ili pića kontaminiranih virusom. Većina od najmanje 66 ljudi zaraženih u Sjedinjenim Državama od 2024. godine prenijela je virus kontaktom s bolesnim životinjama.
'Virus je posebno prisutan u vimenu krava, što znači da nepasterizirano mlijeko može sadržavati visoke koncentracije virusa', rekla je Stacey L. Schultz-Cherry, virologinja i stručnjakinja za gripu iz St. Jude Children's Research Hospital.
Manje virusa može završiti u jajima, iako je to teško reći sa sigurnošću bez usporednih studija, rekao je Matthew Moore, docent za znanost o hrani na Sveučilištu Massachusetts Amherst.
'Čak i ako biste nekako napravili nešto poput Rockyja i jeli ga sirovo, vjerojatnost je i dalje niska', dodao je.
Preporuke za pripremu jaja
Ako želite biti posebno oprezni, pasterizirani proizvodi od jaja – poput tekućih bjelanjaka u kartonima – smatraju se sigurnima jer pasterizacija deaktivira virus. A kuhanje jaja na odgovarajućoj temperaturi ubija virus. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju kuhanje jaja na unutarnjoj temperaturi od 165 stupnjeva, što znači da žumanjci trebaju biti čvrsti, a kajgana ne bi smjela biti rijetka.
Stručnjaci sada kažu da je malo vjerojatno da bi jaje kontaminirano ptičjom gripom moglo dospjeti u trgovine. Savezni propisi zahtijevaju da komercijalno pakirana jaja budu oprana i sanirana, što pomaže uklanjanju čestica virusa s vanjske strane ljuske.
Također, ako proizvođači primjete da su ptice zaražene, mogu prevenirati širenje cijepljenjem ostatka jata. Bilo koje ptice koje su zaražene vjerojatno će umrijeti od bolesti prije nego što uspiju snesti kontaminirana jaja.
'Zaključak je da ako ljudi primjenjuju dobre prakse rukovanja hranom i potpuno kuhaju svoja jaja, rizik je iznimno nizak', rekla je dr. Meghan Davis, veterinarka i ekološka epidemiologinja na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Stručnjaci također preporučuju uobičajene mjere sigurnosti hrane. Primjerice, ako rukujete sirovim jajima, temeljito operite ruke i očistite sve površine ili posude koje ste koristili sapunom i vodom.