'OPRAVDANE SANKCIJE'

Pučani izazivaju socijaliste zbog Milanovića

19.09.2013 u 13:28

Bionic
Reading

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Wilfried Martens dao je izjavu u vezi pokretanja sankcija Europske komisije protiv Hrvatske. Pozvao je Stranku europskih socijalista, čiji je član i hrvatski premijer, a koja po ovom pitanju i dalje šuti, da izvrši svoj utjecaj na hrvatska Vladu

'Odluka Europske komisije da pokrene postupak u skladu s člankom 39. protiv Hrvatske je potpuno opravdana i ne bi trebala predstavljati iznenađenje. Tri dana prije ulaska u Europsku uniju 1. srpnja, hrvatski parlament odobrio je značajne promjene zakona s obzirom na europski uhidbeni nalog, ograničavajući njegovu primjenu. Ovaj jednostrani potez, na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem i njegovom socijalno-liberalnom vladom, jest ne samo kršenje obveza Hrvatske u okviru prava EU-a, već i sprečavanje pravilnog funkcioniranja ključnog elementa pravosudne suradnja u Europskoj uniji', kazao je Martens.

'Stoga pozivam Zorana Milanovića - člana Stranke europskih socijalista (PES) – da preokrene ove promjene odmah i bezuvjetno, kako bi bile u skladu s pravnom stečevinom Europske unije i obvezama koje je Hrvatska preuzela tijekom pristupnih pregovora. Također, pozivam i Stranku europskih socijalista i Savez liberala i demokrata za Europu da izvrše svoj utjecaj na hrvatsku Vladu kako bi poduzela korektivne mjere, umjesto da i dalje šute', dodao je Martens.