IZMJENA ZAKONA

Pušenje se vraća u ugostiteljske objekte

03.07.2009 u 21:20

Bionic
Reading

Saborski Odbor za turizam predložio je izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Predsjedniku Sabora uputit će nacrt prijedloga kojim bi se vlasnicima ugostiteljskih objekata površine do 50 četvornih metara dalo na izbor hoće li njihov lokal biti pušački ili ne

Vlasnici ugostiteljskih objekata većih od 50 kvadrata mogli bi dio svojih kafića i restorana odvojiti za pušače. U pušačkim odjeljcima bila bi dopuštena konzumacija hrane i pića. Prijedlogom je predviđen i period prilagodbe od tri godine, što bi zapravo značilo suspenziju postojećeg zakona.

Prijedlog je usvojen sa šest glasova za i pet suzdržanih. Presudan glas bio onaj Silvana Hrelje, predsjednika HSU-a i člana vladajuće koalicije. Naime, svih petero zastupnika HDZ-a bilo je suzdržano, pa su članovi Odbora da ne ispadne kako hadezeovci ruše vlastiti zakon nagovorili Hrelju da ipak dođe na sjednicu na koju nije mislio doći.

'S obzirom na to da već neko vrijeme vrije inicijativa vlasnika restorana i kafića, a uzimajući u obzir da je promet u ugostiteljstvu već sada u padu i da će ujesen biti još gore, predložili smo izmjenu zakona', rekao je Šime Lučin, član Odbora za turizam. Lučin vjeruje da o njihovu prijedlogu saborski zastupnici neće raspravljati prije jeseni, a što se suzdržanosti hadezeovaca tiče, kaže da to ne znači mnogo. Silvano Hrelja veći je optimist od Lučina, piše Večernji list. 'Vrlo je znakovito to što su zastupnici HDZ-a bili suzdržani. Promjena Zakona bila bi korak naprijed, pogotovo što se turizma tiče', kaže Hrelja.

Prijedlog izmjene Zakona koji je ponudio Odbor gotovo je identičan zahtjevu Hrvatske obrtničke komore. Peticija kojom su tražili izmjene Zakona provodila se 15 - 30. lipnja u tisućama kafića i restorana diljem zemlje. Broj potpisa znat će se sredinom idućeg tjedna.