Rusija i Iran protiv Zapada

Putin u Teheranu: 'Želim stvoriti novi svjetski poredak. Sada imamo mnogo prilika'

12.10.2024 u 22:44

Bionic
Reading

Moskva i Teheran potpisali su ugovor vrijedan 1,7 milijardi dolara o izvozu bespilotnih letjelica iz Irana u Rusiju nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu 2022. godine. SAD također vjeruje da je Iran Rusiji prebacio i balističke projektile kratkog dometa

Ruski predsjednik Vladimir Putin osobno se sastao s novoizabranim iranskim predsjednikom Masoudom Pezeshkianom u trenutku kada raste zabrinutost zbog stalne opskrbe Teherana oružjem za rat Moskve u Ukrajini, kao i zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, piše Euronews.

Putin i Pezeshkian razgovarali su o sukobima između Izraela i Irana te njegovih militantnih saveznika na marginama međunarodnog foruma u glavnom gradu Turkmenistana, Ašgabatu, izvijestili su ruski mediji.

Konferenciji prisustvuju i drugi regionalni čelnici, uključujući pakistanskog predsjednika Asifa Ali Zardarija, kao i čelnici drugih srednjoazijskih država: Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

Putin: Stajališta Moskve i Teherana su vrlo bliska

Tijekom sastanka dvojice predsjednika, Putin je izjavio Pezeshkianu da su stajališta Moskve i Teherana o međunarodnim događajima često vrlo bliska, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Prema Kremlju, Putin je izjavio da želi stvoriti "novi svjetski poredak" savezničkih zemalja kako bi se suprotstavio Zapadu. "Sada imamo mnogo prilika i moramo pomoći jedni drugima u jačanju naših odnosa", rekao je Pezeshkian.

"Naša načela i pozicije na međunarodnoj sceni slična su vašima", dodao je iranski predsjednik. Opisao je izraelske vojne operacije u Libanonu kao "divljačke" i "neopisive."

Porast pokušaja atentata i sabotaža

Izraelska vojska poslala je kopnene trupe u južni Libanon i izvodi zračne napade na pripadnike Hezbollaha, kojeg podržava Iran.

Moskva i Teheran potpisali su ugovor vrijedan 1,7 milijardi dolara o izvozu bespilotnih letjelica iz Irana u Rusiju nakon što je Putin izvršio invaziju na Ukrajinu 2022. godine. SAD također vjeruje da je Iran prebacio i balističke projektile kratkog dometa Rusiji.