Crvena leća ima 23 posto proteina i jako je lagana za probavu. Odlično funkcionira u gulašima, a možete je koristiti u juhama umjesto tjestenine
SASTOJCI:
6 žlica maslinovog ulja
1 glavica ljubičastog luka, sitno nasjeckanog
sol
oko 3 cm svježeg đumbira
5 režnjeva češnjaka
1200 ml vode
½ žličice curry praha
1 žličica mljevene kurkume
1 šalica crvene leće
3 mrkve, sitno nasjeckane
150 g mladog špinata
1 šalica zamrznutog graška
1 vezica svježeg korijandera ili peršina
1/2 žličice sjemenki kumina, istucanog u mužaru
½ žličice ljute grubo istucane papričice
1 šalica basmati riže
PRIPREMA:
Zagrijte 60 ml maslinovog ulja u većoj posudi i dodajte na to luk i mrkvu i pirjajte s malo soli, dok ne dobije laganu boju, oko osam minuta.
U međuvremenu, ispasirajte đumbir i češnjak s 80 ml vode u blenderu. Dodajte pire na luk i mrkvu i miješajući pirjajte dok voda ne ispari i ulje se ne odvoji od luka, oko pet minuta.
Dodajte curry prah, kurkumu i miješajte oko minutu. Umiješajte leću i ostatak vode te kuhajte, poklopljeno, oko pola sata.
U međuvremenu, kuhajte basmati rižu u tri šalice slane vode, 15-20 minuta, dok ne omekša.
Umiješajte špinat i grašak u leću i kuhajte oko tri minute, dok grašak ne omekša.
Umiješajte svježi nasjeckani peršin ili korijander i začinite sa soli i paprom. Ako je potrebno, razrijedite s malo vode.
Prije posluživanja, zagrijte dvije žličice ulja i kad postane vruće dodajte kumin i papričicu te prepržite dok ne promijene aromu i ne postanu za nijansu tamnije, oko 30 sekundi. Prelijte začine preko leće i sve zajedno poslužite uz rižu.