napeto na bliskom istoku

Raskol u Izraelu: Premijer i ministar obrane posvađali se u jeku iranskih prijetnji

14.08.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je u ponedjeljak svog ministra obrane Yoava Gallanta i optužio ga za usvajanje 'anti-izraelskog narativa', čime je otkrio da u vrhu izraelske vlade postoji duboki raskol, a sve u trenutku kada smo iskra nedostaje da na Bliskom istoku plane veliki regionalni sukob.

Izraelski mediji izvijestili su ovaj tjedan da je Gallant, obraćajući se zakonodavcima na privatnom sigurnosnom brifingu, odbacio Netanyahuov ratni cilj postizanja 'apsolutne pobjede' nad Hamasom kao 'blebetanje', označivši one koji kažu da je to moguće postići kao 'heroje s ratnim bubnjevima'.

Netanyahuov ured je uzvratio, rekavši da Gallantovi komentari ugrožavaju pregovore o oslobađanju talaca.

'Kada Gallant usvoji protuizraelski narativ, šteti izgledima za postizanje dogovora o taocima', stoji u priopćenju premijerova ureda. Rečeno je da je Gallant bio dužan slijediti dvojne ciljeve izraelskog rata u Gazi: eliminaciju Hamasa i oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio u napadima 7. listopada.

Oštra razmjena posljednja je u nizu svađa između dvojca iz vrha izraelske vlasti. Izrael već više od 10 mjeseci provodi ratne operacije u Pojasu Gaze protiv Hamasa, a svađa dolazi u trenutku kada se Izrael priprema na mogući napad Irana i Hezbollaha. To je potaknulo Washington da ojačaju obranu Izraela, tijekom vikenda su poslali podmornicu s navođenim projektilima u regiju.

Izrael bi se mogao suočiti s ratom na više frontova

Iran i Hezbollah obećali su osvetiti prošlomjesečna ubojstva političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije, koji je poginuo u eksploziji u Teheranu, i visokog vojnog zapovjednika Hezbollaha Fuada Šukra, koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu u predgrađu Bejruta.

Iran je za Hanijinu smrt okrivio Izrael, a CNN je otkrio da je čelnik Hamasa ubijen eksplozivnom napravom skrivenom u gostinjskoj kući u kojoj je odsjeo.

Smrt Hanije, koji je bio glavni Hamasov pregovarač u razgovorima o zaustavljanju rata u Gazi i povratku izraelskih talaca, mogla bi eskalirati sukob. Iran je upozorio da je 'krvna osveta' za ubojstvo 'izvjesna'. Hezbollah je također obećao da Šukrova krv 'neće biti prolivena uzalud' i zaprijetio je osvetom. Izrael bi se mogao suočiti s ratom na više frontova.

  • +11
Sukob stotina ultraortodoksnih Židova s policijom zbog regrutiranja u vojsku Izvor: Profimedia / Autor: Oren ZIV / AFP / Profimedia

Kritičari optužuju Netanyahua da je zainteresiraniji za poraz Hamasa i očuvanje svoje vlade nego za vraćanje talaca. Članovi vlade iz stranaka krajnje desnice zaprijetili su slomom koalicije ako se postigne dogovor s Hamasom. U međunarodnoj zajednici raste frustracija s nekim od tih krajnje desnih ministara, dok zapadni čelnici guraju dogovor.

U ponedjeljak je prvi diplomat Europske unije Josep Borrell rekao za CNN da će iznijeti prijedlog u EU da se sankcioniraju krajnje desničarski izraelski ministri Bezalel Smotrich i Itamar Ben Gvir.

Borrell je pozvao na sankcije protiv Smotricha i Bena Gvira nekoliko dana nakon što je Smotrich rekao da bi bilo 'moralno' izgladnjivati ​​dva milijuna stanovnika Gaze dok se ne oslobode izraelski taoci.

'EU nema tabua u aktiviranju svog režima sankcija protiv bilo kojeg pojedinca koji je uključen u ozbiljna kršenja ljudskih prava, poput Hamasovih operativaca i ekstremističkih izraelskih doseljenika koje smo već sankcionirali', rekao je Borrell za CNN u izjavi u ponedjeljak.

'Od prošlog listopada izjave ministara Smotricha i Ben-Gvira koje potiču na mržnju i aktivnosti povezane s humanitarnom pomoći jasno spadaju u ovu kategoriju', dodao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku.

Obitelji talaca ljutite na Netanyahua

Skupina obitelji talaca u subotu je optužila premijera da se 'kocka' sa životima talaca kako bi osigurao da njegova vlada preživi, ​​piše Times of Israel.

SAD, Egipat i Katar - ključni posrednici u razgovorima između zaraćenih strana - pozvali su Izrael i Hamas da se vrate za pregovarački stol kako bi razmotrili 'konačni prijedlog za premošćivanje'. Razgovori bi se trebali nastaviti u četvrtak u glavnom gradu Egipta Kairu ili glavnom gradu Katara Dohi.

Gallant, koji se pokazao kao glavni sugovornik savjetnika američkog predsjednika Joea Bidena, često je naglašavao potrebu za dogovorom o prekidu vatre. Prethodno je pozvao Netanyahua da izjavi da Izrael neće uspostaviti civilnu ili vojnu kontrolu nad Gazom, iako je premijer ostao nejasan u pogledu svojih planova za "dan poslije" rata.

U komentarima koji su procurili, Gallant je također tvrdio da je u listopadu predložio preventivni napad na Hezbollah u Libanonu, ali da Netanyahu nije podržao napad i da je propustio priliku.

'Današnji uvjeti za libanonski rat su suprotni od onih na početku rata', navodno je rekao Gallant zastupnicima.

Odgovarajući na Gallantove tvrdnje, Netanyahuov ured odbacio je krivnju za nepostizanje dogovora o prekidu vatre, rekavši da je Gallant 'trebao napasti (vođu Hamasa Yahya) Sinwara, koji odbija poslati izaslanstvo na pregovore, i koji je bio i ostao jedina prepreka dogovor o taocima.'

U kasnijem postu na X-u, Gallant je objasnio da je na privatnom sastanku rekao da je 'odlučan ispuniti ciljeve rata i nastaviti borbu sve dok se Hamas ne razmontira i taoci ne vrate', a također je kritizirao curenje informacija sa 'osjetljivih i povjerljivih foruma.'

Izrael u izazovnim danima

Naglasio je da se Izrael suočava s izazovnim danima u kojima će morati biti čvrsti i poduzimati snažne i obrambene ofenzivne akcije.

Gallant se pridružuje nizu viših izraelskih dužnosnika koji su doveli u pitanje Netanyahuov cilj uništenja Hamasa. U lipnju je glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari rekao da je ideja da bi Izrael mogao u potpunosti uništiti Hamas, 'bacanje pijeska u oči javnosti'.

CNN je nedavno izvijestio da je gotovo polovica Hamasovih vojnih bataljuna u sjevernoj i središnjoj Gazi obnovila neke od svojih borbenih sposobnosti, unatoč neumoljivom napadu Izraela.