'nova svjetska bojišnica'

Rat se seli u svemir: Zapad zabrinut zbog onoga što Rusija i Kina rade sa satelitima

28.05.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Dok je u prvim trenucima invazije na Ukrajinu ruska vojska prelazila granicu, drugi napad već je bio u tijeku – kibernetički. Taj je srušio internet povezan sa satelitskom komunikacijskom mrežom. Cilj te tehnološke ofenzive koju je Rusija provela sat vremena prije početka kopnenog napada u veljači 2022. bio je poremetiti kontrolu Kijeva odmah na početku rata, tvrdi Zapad

Posljedice kibernetičkog napada koji je pogodio modeme povezane s komunikacijskim satelitom bile su dalekosežne - zaustavio je vjetroturbine u Njemačkoj i prekinuo internetsku vezu desecima tisuća ljudi i poduzećima diljem Europe. Nakon napada Ukrajina je tražila druge načine kako pristupiti internetu.

Nacionalnim vladama i sigurnosnim analitičarima taj kibernetički napad pokazao je kako sateliti - koji igraju sve važniju ulogu u pozicioniranju vojnika na bojišnici, održavanju komunikacije i lansiranju ili detekciji oružja - mogu postati glavna meta u ratu.

Dok države i razne tvrtke grade cijele konstelacije satelita, sve veći broj vlada natječe se u svemirskoj tehnologiji kako bi nadjačali suparničku stranu.

Analitičari kažu da bi vodeće sile poput SAD-a, Rusije i Kine mogle koristiti razne blagodati svemirske tehnologije za ciljanje suparničkih satelita - ometanje signala i zavaravanje, lasere velike snage za zasljepljivanje senzora slike, protusatelitske rakete i svemirske letjelice koje mogu ometati suparničke.

Rusija se naoružava

Ekstremni primjer potencijalnog svemirskog naoružavanja našao se u središtu pozornosti ranije ove godine, kad su američki obavještajci kazali da Rusija pokušava razviti svemirsko protusatelitsko nuklearno oružje - što je Moskva demantirala.

Takvo bi oružje moglo imati široke i razorne učinke - na primjer, poremetiti satelite za predviđanje vremena i reagiranje na katastrofe ili čak potencijalno utjecati na globalne navigacijske sustave koji se koriste u različite svrhe - od bankarstva, prijevoza do hitne pomoći.

Prošlog tjedna SAD je optužio Rusiju za lansiranje satelita 'vjerojatno sposobnog za napad na druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti', a američki dužnosnici rekli su da je to nastavak prijašnjih ruskih lansiranja svemirskih sustava iz 2019. i 2022.

I Rusija i Kina su posljednjih godina napredovale u razvoju tehnologije koja bi se mogla koristiti u takve svrhe, dok SAD radi na povezanim svemirskim istraživanjima i sposobnostima, piše CNN.

I dok je geopolitički jaz na Zemlji sve dublji, stručnjaci kažu da Peking i Moskva sve ozbiljnije pokušavaju naći način kako SAD-u - zemlji s najviše zemaljskih kapaciteta povezanih sa svemirom - uskrate mogućnost da ih koristi.

SAD – svemirska supersila

Od pada Sovjetskog Saveza, SAD je postao nadmoćan u svemiru kad je u pitanju upravljanje vojnim operacijama na Zemlji, kažu analitičari. A Rusija i Kina nadaju se da će to promijeniti.

Vjeruje se da je Rusija skinula prašinu s hladnoratovskih protusatelitskih istraživačkih programa, a novi dokazi upućuju na to da bi Rusija mogla raditi i na povećanju zemaljskih sposobnosti elektroničkog ratovanja s razvojem svemirske tehnologije za ometanje satelitskih signala u orbiti, nalaže izvješće sastavljeno od obavještajnih podataka iz otvorenih izvora.

Čini se da je posljednjih godina Rusija također lansirala svemirske letjelice koje su sposobne nadzirati strane satelite. Zbog njihove velike brzine i navoda da mogu ispustiti aerosole, postoje naznake da Rusi tako zapravo testiraju novo oružje.

Ne miruje ni Kina

Kina je pokazala svoje svemirske ambicije 2007. kada je lansirala projektil 800 kilometara u svemir, kako bi oborila jedan od svojih zastarjelih meteoroloških satelita. Taj potez prekinuo je desetljećima dugo zatišje nakon Hladnog rata u takvim destruktivnim testiranjima protusatelitskih projektila, a uslijedile su slične operacije iz SAD-a, Indije i Rusije.

Analitičari vjeruju da je od tada Kina provela višestruka testiranja projektila koji bi mogli unaprijediti sposobnost gađanja satelita. Posljednji je navodno proveden u travnju prošle godine, iako ga je Peking opisao kao testiranje tehnologije za presretanje projektila. Američke svemirske snage također vjeruju da Kina razvija 'ometače' za ciljanje širokog spektra satelitskih komunikacija i da ima više laserskih sustava koji se nalaze na zemlji.

Nuklearno oružje u svemiru

Više od 7500 operativnih satelita kruži oko Zemlje, a čak 5500 njih je u vlasništvu SAD-a – većina njih su komercijalni sateliti. Slijede ih Kinezi s 628 satelita te Rusi s njih 200-tinjak, prema podacima USC-a iz ožujka 2023.

Otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu, Moskva je optuživala Zapad za korištenje komercijalnih satelitskih sustava u vojne svrhe i upozorila da bi 'kvazicivilna infrastruktura mogla postati legitimna meta odmazde'. Rusija je također optužena za kibernetičke napade na najveću komercijalnu satelitsku konstelaciju Starlink američke tvrtke SpaceX, koju koristi ukrajinska vojska.

Optužbe za razvoj nuklearnog svemirskog oružja Rusi pak odbacuju, tvrdeći da je to samo američka izmišljotina. Nuklearno oružje u svemiru moglo bi izbrisati široki pojas satelita, doduše neselektivno.

Ako je istina da Rusija razvija takvo oružje, motiv za to je vjerojatno njezina zabrinutost oko američkih sustava poput Starlinka, koji imaju vojni potencijal, kaže Tong Zhaou, viši suradnik u think tanku Carnegiejeva zaklada za međunarodni mir u Washingtonu.

'Upotreba nuklearnog oružja u svemiru mogla bi uništiti velike satelitske konstelacije, potencijalno stvarajući dugotrajne krhotine i radioaktivne ostatke koji orbite čine neupotrebljivima za vojne i civilne svrhe', dodaje Zhao.

sve osim nogometa

Učitavanje...