putin u taškentu

Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu

27.05.2024 u 18:00

Bionic
Reading

Rusija će u Uzbekistanu izgraditi malu nuklearnu elektranu, prvu u postsovjetskoj središnjoj Aziji, objavio je u ponedjeljak uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom

Ruski predsjednik doputovao je u nedjelju u Taškent, a s domaćinom, uzbekistanskim predsjednikom Mirzijojevom, razgovarat će o bilateralnoj suradnji u politici, trgovini, ekonomiji i kulturi, navodi ruska novinska agencija Tass.

Mirzijojev je na sastanku rekao da će Rusija u Uzbekistanu graditi malu nuklearnu elektranu, navodi Reuters, dodajući da dvojica čelnika nisu navela pojedinosti o nuklearnom projektu. Prema dokumentima koje je objavio Kremlj, ruska državna tvrtka za nuklearnu tehnologiju Rosatom izgradit će u Uzbekistanu do šest nuklearnih reaktora kapaciteta 55 megavata.

Rusija bi realizacijom tog projekta pokazala da novim azijskim tržištima, osim energenata, može ponuditi i sofisticirane tehnološke proizvode, unatoč pritisku zapadnih sankcija, primjećuje Reuters. Nijedna bivša sovjetska republika u središnjoj Aziji nema nuklearnu elektranu, ali Uzbekistan i susjedni Kazahstan proizvode uranij i već dugo razmatraju njihovu gradnju.

Ruski predsjednik najavio je 400 milijuna dolara ulaganja u zajednički investicijski fond za financiranje projekata u Uzbekistanu. Njegova ukupna vrijednost trebala bi iznositi 500 milijuna dolara.

Taškent je, po riječima predsjednika Mirzijojeva, zainteresiran i za kupnju većih količina ruske nafte i plina. U proteklim desetljećima uloge su bile obrnute i središnja Azija izvozila je ugljikovodike u Rusiju.

Iskoristivši rusku potragu za novim kupcima, nakon gubitka onih na Zapadu, Uzbekistan je prošlog listopada počeo uvoziti ruski prirodni plin. Iako još uvijek proizvodi značajne količine, oko 50 milijardi kubika godišnje, jedva pokriva domaću potražnju i zahvaljujući pošiljkama iz Rusije otklonio je prijetnju energetske krize.

"Izvoz (plina) znatno je manji no što se planiralo i spremni smo povećati njegov obujam bude li potrebno", rekao je ruski predsjednik.

Taškent, po riječima predsjednika Mirzijojeva, želi uvoziri i rusku naftu.

Dvojica čelnika istaknula su i da njihove vlade rade na velikim projektima u rudarstvu, metalurgiji i kemijskoj industriji.