kobna BLASTOMIKOZA

Rijetka gljivična infekcija u SAD-u uzela prvu žrtvu među oboljelima u tvornici papira

19.04.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Čak 97 potvrđenih ili vjerojatnih slučajeva blastomikoze, kao i jedan smrtni slučaj, registrirani su u američkoj saveznoj državi Michigan. Preminuo je radnik koji je donedavno radio u tvornici papira Escanaba Billerud, a i ostali slučajevi povezuju se s tamošnjim postrojenjima

'S tugom smo primili ovu vijest. Iskreno suosjećamo i molimo se zajedno s obiteljima, prijateljima i suradnicima koji su izgubili svoju voljenu osobu', priopćio je okružni zdravstveni službenik Michael Snyder.

'Svi u Billerudu su duboko ožalošćeni ovom viješću', rekao je Brian Peterson, jedan od čelnika tvornice papira Escanaba Billerud. 'Svatko tko radi u našoj ustanovi dio je našeg tima, a mi držimo tu osobu, njihovu obitelj, suradnike i prijatelje u našim mislima i blizu naših srca.'

Blastomikozu uzrokuje gljivica Blastomyces koja živi u okolišu, osobito u vlažnom tlu i raspadajućim tvarima poput drva ili lišća. Pretežno se nalazi na srednjem zapadu i jugu SAD-a, osobito oko rijeka Ohio i Mississippi te Velikih jezera. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Godišnje se evidentira jedan do dva slučaja blastomikoze na 100.000 ljudi, a jedno istraživanje utvrdilo je 1216 smrtnih slučajeva povezanih s tom bolešću od 1990. do 2010. godine.

Ljudi mogu udisati ove mikroskopske gljivične spore i iako se većina njih neće razboljeti, neki će kasnije razviti simptome poput vrućice ili kašlja. Vrijeme inkubacije obično je u rasponu od tri tjedna do tri mjeseca. Ostali simptomi mogu uključivati ​​bol u prsima, poteškoće s disanjem, noćno znojenje, umor, gubitak težine i bolove u mišićima ili zglobovima. U rijetkim slučajevima, infekcija se može proširiti izvan pluća na mjesta poput kože, kostiju, mozga i leđne moždine.

Blastomikoza se ne širi s osobe na osobu. Liječi se antifungalnim lijekovima koji se moraju uzimati u razdoblju od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o težini bolesti i cjelokupnom zdravlju osobe.

Od 97 slučajeva povezanih s tvornicom papira, 21 je potvrđen, a ostali su vjerojatni, što znači da je osoba imala simptome blastomikoze i pozitivan test na antigen ili antitijela, priopćio je zdravstveni odjel. Dvanaest osoba je hospitalizirano. Svi oboljeli su zaposlenici, izvođači ili posjetitelji tvornice.

'Iako izvor zaraze nije utvrđen, ovo nastavljamo shvaćati vrlo ozbiljno i slijedimo preporuke zdravstvenih i državnih dužnosnika te činimo brojne proaktivne korake za zaštitu zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika, izvođača i posjetitelja', poručio je Peterson. U četvrtak je tvrtka najavila 'privremeni prekid rada' radi dodatnog čišćenja.

Blastomikoza i izvan SAD-a

Prema Medicinskom priručniku, blastomikoza je plućna, a katkad hematogena bolest koja nastaje udisanjem spora plijesni Blastomyces dermatitidis. Dijagnoza se postavlja klinički i/ili pomoću RTG–a toraksa.

Blastomyces dermatitidis raste kao plijesan na sobnoj temperaturi u tlu obogaćenom životinjskim izlučevinama te u vlažnom i kiselom organskom materijalu koji truli. Udahnute spore se u plućima pretvaraju u velike invazivne kvasnice, koje tvore pupoljke sa širokom bazom. Infekcija može ostati lokalizirana na pluća ili se može hematogeno razasuti i uzrokovati žarišne infekcije u brojnim organima. 

Plućna blastomikoza može biti akutna bolest koja prolazi spontano a obično ostaje neprepoznata. Ili, može početi podmuklo i prijeći u kroničnu, progresivnu infekciju. Simptomi su produktivan ili suhi isprekidani kašalj, bol u prsištu, dispneja, vrućica, zimica i hladan znoj. Neliječena blastomikoza obično sporo napreduje i na kraju je fatalna.

U Sjevernoj Americi, endemska područja za blastomikozu je dolina rijeke Mississippi, ali širi se i drugdje. Infekcija se također javlja na Srednjem istoku i u Africi.