KULA OD KARATA

Ruši li omikron model covid potvrda u Europi? Nakon Talijana, i Grci će obvezno testirati cijepljene

16.12.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Strah od još uvijek nepoznate varijante omikron stavio je na kušnju i kontroverzni projekt EU covid potvrda jer sve veći broj zemalja uvodi dodatna ograničenja za putovanja, što u praksi poništava njihov smisao

Protiv uvođenja covid potvrda prosvjeduje se diljem Europe, a žestoke protivnike imaju i u Hrvatskoj, u kojoj im se najviše protive političari iz Mosta i Domovinskog pokreta. Protivnici smatraju da se covid potvrdama ograničavaju ljudska prava i slobode. Tijekom glasanja o uvođenju kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera, među kojima su covid potvrde glavni kamen spoticanja, umalo je u četvrtak došlo i do fizičkog obračuna u Hrvatskom saboru.

Ništa jednostavnija situacija nije ni drugdje. Europska komisija namjeravala je koordinirano pristupiti problematici širenja soja omikron, ali se čini da su ta nadanja propala u samom začetku.

Italija je u srijedu iznenadila Bruxelles objavom da postrožuje uvjete ulaska u zemlju za putnike s područja Europske unije (EU) uvođenjem obaveznog negativnog testa na covid-19 za sve i karantene u trajanju od pet dana za necijepljene. Covid potvrde uvedene su zbog stava da su cijepljene osobe sigurne i slobodne od zaraze, ali omikron je zasad pokazao da ima način zaobići zaštitu koju pruža cijepljenje.

Odluka koju je potpisao ministar zdravstva Roberto Speranza 'propisuje obvezno predočenje negativnog testa za sve dolaske iz zemalja Europske unije'. Dosad su građani EU-a mogli ući u Italiju s potvrdom o potpunom cijepljenju, o preboljenju covida ili s negativnim testom. Nove mjere bit će na snazi od 16. prosinca do 31. siječnja.

Grci tragom Talijana

Talijanski potez slijedila je Atena. Posjetitelji će u Grčku uskoro moći ući samo s negativnim PCR testom na koronavirus, objavilo je ministarstvo zdravstva u srijedu. To znači da će necijepljeni, potpuno cijepljeni, pa čak i oni koji su primili booster dozu, morati imati negativan PCR test napravljen najmanje 48 sati prije putovanja u tu zemlju. Mjera stupa na snagu 19. prosinca.

Tamošnji mediji žestoko su napali vladu jer smatraju da se u praksi ovom odlukom poništava vrijednost EU covid potvrda, čiji je cilj olakšati putovanja unutar EU-a za cijepljene.

  • +11
Putovanje u vrijeme covida Izvor: EPA / Autor: PHILIPP GUELLAND

Grčki premijer Kiriakos Micotakis bio je prvi čelnik EU-a koji je predložio uvođenje takvog certifikata na razini cijele Unije.

Portugal i Irska također su donijeli ograničenja koja potkopavaju smisao covid potvrda, javio je Politico.eu.

Samit EU-a u četvrtak trebao je naglasiti potrebu koordinacije među državama članicama EU-a oko novih ograničenja putovanja kako bi se suočile s varijantom omikron, koja će, prema procjenama Europske komisije, biti dominantna do sredine siječnja. Na samitu bi se trebala donijeti zajednička odluka o priznavanju covid potvrda u trajanju od devet mjeseci.

Objašnjava se to uočenom tendencijom slabljenja zaštite od cjepiva protiv virusa tijekom vremena. Potvrda bi se mogla produžiti nakon primanja booster doze.

Koliko će trajati covid potvrde

No među čelnicima zemalja EU-a ne postoji sloga oko krajnjeg roka trajanja covid potvrda, pa čak ni o tome bi li bilo bolje pričekati i vidjeti kako će se ponašati omikron.

Prema pisanju Politica, Francuska, Belgija, Estonija, Finska i Nizozemska daju prednost 'brzoj, pravodobnoj reviziji' trenutnih preporuka Europske komisije za putovanja, uključujući određivanje trajanja zelene propusnice.

U međuvremenu je Njemačka umjesto toga pozvala na 'suzdržanost', tražeći više vremena da vidi kako će se razvijati situacija s omikronom prije donošenja odluka.

  • +6
Omikron Izvor: EPA / Autor: REMKO DE WAAL

Međutim EUactiv piše da su medijske službe Vijeća EU-a odlučile ne prihvatiti EU covid potvrde za novinare koji sudjeluju na samitu EU-a od 16. do 17. prosinca. Negativan PCR test ili potvrda o oporavku koju izdaje liječnik jedina su dva uvjeta za sudjelovanje novinara na skupu.

Varijanta omikron otkrivena je prije tri tjedna, a pojavila se u već 77 zemalja. Strahuje se da će se omikron zbog velikog broja mutacija brzo proširiti te da postojeća cjepiva protiv koronavirusa i preboljenje covida-19 ne pružaju učinkovitu zaštitu od nove varijante.

U Britaniji je umrla najmanje jedna osoba zaražena omikronom, potvrdio je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson i time potvrdio prvu smrt od te varijante u svijetu.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ