'prijateljska vatra'

Rusi opet bombardiraju svoj teritorij, to su napravili već 103 puta!

20.06.2024 u 15:13

Bionic
Reading

Protukremaljski medijski kanal Astra izvijestio je u srijedu da su ruske snage ovaj tjedan ispustile tri klizne bombe na područja pod kontrolom te zemlje

Nema izvještaja o ozlijeđenima, no Astra je izračunala da je Rusija bacila ukupno 103 bombe na svoje teritorije u posljednja četiri mjeseca, prenosi Business Insider.

Neovisni medij, koji glasno kritizira rusku invaziju na Ukrajinu, naveo je u postu na Telegramu da je jedna klizna bomba pronađena u ponedjeljak u selu Krapivnoje u Belgorodskoj oblasti.

Još jedna pronađena je u selu Dobroje u Lipeckoj oblasti tog dana, izvijestila je Astra, pozivajući se na izvore u lokalnoj hitnoj službi. Treća bomba pronađena je u utorak u selu Cepljajevo-Utroe u Belgorodskoj oblasti, dodala je Astra.

Sva tri sela nalaze se u regijama blizu ukrajinske granice. Nije jasno je li pogrešno ispušteno streljivo detoniralo.

Kremlj je ranije znao priznati slučajna ispuštanja bombi. U travnju 2023. Su-34 bombardirao je stambenu četvrt u Belgorodu i ozlijedio dvije žene. No ovog puta se ruski državni mediji nisu bavili 'samobombardiranjima' o kojima je izvijestila Astra.

Astrina procjena dolazi u trenutku u kojem stižu brojna izvješća o ruskim snagama koje su mjesecima slučajno ispaljivale streljivo iznad Rusije ili teritorija koje su okupirali.

Belgorod, regija uz granicu s Ukrajinom, poprište je većine očiglednih samonanesenih napada. Jedan od ekstremnih primjera uključuje izvješća iz 4. svibnja o tome da je FAB-500 pao u civilno područje, oštetivši 30 kuća i ranivši sedam ljudi.

  • +2
Ruske bombe FAB-500 Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

'Takve pogreške imaju destruktivne i smrtonosne posljedice za rusko stanovništvo', napisalo je britansko ministarstvo obrane u svibnju.

Ministarstvo je prethodno procijenilo da ovi incidenti na ruskom tlu mogu ukazivati ​​na umor zračnih i zemaljskih posada Kremlja ili nedostatak obuke za trupe na prvoj crti.

Ruslan Leviev, ruski analitičar koji je utemeljio nezavisnu istraživačku organizaciju otvorenog koda Conflict Intelligence Team, rekao je ovaj tjedan da bi te nesreće mogle biti uzrokovane nedostacima u ruskom streljivu.

'Jedna od naših teorija za ove kvarove je nedostatak komponenti odgovornih za aktiviranje krila bombe', rekao je Leviev u srijedu u videu na YouTubeu, a koji je postavio ruski političar Maxim Katz.

Leviev je teoretizirao da je, za razliku od streljiva zapadnjačke proizvodnje, UMPK kit koji koristi Rusija za pretvaranje nenavođenog u navođeno streljivo vjerojatno napravljen s civilnom elektronikom nižih standarda od vojnih pandana.

Dodao je da bi drugi nedostaci, poput loše izrade ili mehaničkih problema, također mogli biti krivci za to.

'Ovaj problem postoji otkad je UMPK prvi put korišten, ali čini se da nitko ne radi na njemu', rekao je Leviev. Međutim procijenio je da je postotak neispravnih bombi premali da bi značajno potkopao učinkovitost ruskog streljiva.

sve osim nogometa

Učitavanje...