čudovišno oružje

Ukrajina razvija svoje klizne bombe - američke im baš i nisu pomogle

11.06.2024 u 18:58

Bionic
Reading

Ukrajinci nastoje proizvesti klizne bombe te njima pokušati parirati razornom ruskom oružju koje im nanosi velike gubitke. Nadaju se da će ove bombe biti učinkovitije od onih koje su do sada dobivali sa Zapada

Brigadni general Serhij Holubcov, načelnik u ukrajinskom Zapovjedništvu zračnih snaga, rekao je da će Ukrajina započeti testiranje bombi domaće proizvodnje u sljedećih nekoliko tjedana.

'Sada radimo na pretvorbi i proizvodnji naših prepravljenih bombi, temeljenih na konvencionalnim bombama slobodnog pada', rekao je u radijskom intervjuu, prema prijevodu ukrajinske Pravde.

One, inače poznate kao klizne bombe, imaju sustave za navođenje koji im omogućuju lansiranje na daljinu.

Pojavile su se kao glavno oružje u drugoj godini invazije na Ukrajinu, a ruski zrakoplovi mogu ispustiti bombe teške oko 1500 kilograma na sigurnu udaljenost, što Ukrajini jako otežava njihovo zaustavljanje.

Rusija je povećala njihovu upotrebu u proteklih nekoliko mjeseci jer joj daju značajnu vojnu prednost. Klizne bombe korištene su i tijekom napada na regiju Harkiv, u kojoj je prošlog mjeseca pokrenula veliku ofenzivu.

Mnogi stručnjaci smatraju da su te bombe bile ključne za Rusiju, koja je u veljači zauzela grad Avdiivku, što je bila velika pobjeda koja je potom omogućila brzo napredovanje regijom Doneck, a ono još uvijek nije u potpunosti zaustavljeno. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija koristi više od 3000 bombi svakog mjeseca protiv Ukrajine.

Zapad je dao Ukrajini neke klizne bombe za upotrebu protiv Rusije, ali Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da su one koje je isporučio SAD imale problema s ruskim ometanjem signala. To znači da su mnoge promašile svoje ciljeve, rekla su Reutersu tri izvora.

Holubcov je kazao da je potrebno donijeti mnogo složenih odluka u vezi s ukrajinskim bombama kućne izrade, uključujući 'odabir odgovarajućeg krila te GPS i kontrolnog modula', prenio je Insider.

'Za nekoliko tjedana trebali bismo početi testirati prve serije ovih bombi ukrajinske proizvodnje', rekao je general.

sve osim nogometa

Učitavanje...