terminali starlink

Rusi su Vuhledar osvojili zahvaljujući ilegalno nabavljenoj tehnologiji Elona Muska

14.10.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Ruska vojska masovno koristi internetske terminale Starlink, a zahvaljujući tome nedavno su osvojili Vuhledar u Donecku, piše američki Washington Post

Rusi su terminale Starlink nabavili na crnom tržištu, a omogućuju im korištenje satelitskog interneta za povećanje koordinacije tijekom napada, lansiranje više bespilotnih letjelica i gađanje ukrajinskih trupa preciznim topničkim napadima. Naime Starlink je konstelacija tisuća satelita koji kruže oko Zemlje, ali na manjoj visini, oko 550 kilometara, zbog čega im je vrijeme odaziva (latencija) puno manje od drugih satelita.

Korištenje Starlinkovih terminala omogućuje zapovjednicima praćenje bojnog polja u stvarnom vremenu uz pomoć dronova te osigurava sigurnu i brzu komunikaciju među vojnim jedinicama. Ukrajinci su dosad koristili Starlinkove terminale koje im je tvrtka Elona Muska SpaceX počela isporučivati nedugo nakon početka sveobuhvatne ruske invazije 2022. i donedavno su im omogućavali da kompenziraju brojčanu nadmoć ruske vojske jer su njihovi udari bili brži i precizniji od ruskih. Zbog sankcija Rusiji, SpaceX ne prodaje svoje terminale izravno toj zemlji, no, prema ukrajinskim izvorima, postoji rastuće ilegalno tržište za njihovu prodaju ruskoj vojsci, što je odigralo značajnu ulogu u nedavnim vojnim uspjesima Rusije u Donbasu.

'Jednostavno su nas nadjačali', rekao je za Washington Post časnik 72. mehanizirane brigade, jedne od postrojbi koje su branile Vuhledar. Taj časnik smatra da je, osim nedostatka oružja i ljudstva u ukrajinskoj vojsci, ruski pristup Starlinku bio ključan za gubitak grada koji su Ukrajinci uspješno branili prethodnih mjeseci. Zapovjednik voda bespilotnih letjelica 93. mehanizirane brigade ukrajinske vojske rekao je da su im terminali Starlink prije davali tehnološku prednost nad Rusima, ali da je ta prednost sada nestala.

  • +12
Starlink Izvor: Profimedia / Autor: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

'Prije Rusi nisu mogli kontrolirati neke svoje pokrete, manevre, topništvo, pješaštvo', rekao je i dodao da je Ukrajina prije znala presresti rusku komunikaciju radiouređajima te da su primijetili da ruski vojnici često daju nepotpune ili pogrešne informacije svojim zapovjednicima, ali se sada to promijenilo.

'Sada će se samo poboljšati, a nažalost, to je ono što se posvuda događa', rekao je. Starlink omogućuje bržu i sigurniju komunikaciju i stoga je postao neophodan za sposobnost Ukrajine da komunicira na bojnom polju. Prethodno oslanjanje Rusije na radiokomunikacije stavilo je inače veće i bolje naoružane snage u nepovoljniji položaj. Pentagon, koji financijski podupire pristup Starlinku za ukrajinsku vojsku, objavio je u svibnju 2024. da radi na sprječavanju ruskih trupa da koriste terminale u Ukrajini.

  • +4
Bojišnica kod Vuhledara Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema analizi Washington Posta, Starlinkovi terminali najčešće se prodaju putem društvene mreže Telegram, a većina se u Rusiju transportira preko Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za aktivaciju terminala korisnici trebaju inozemni broj telefona, e-mail adresu i bankovni račun, do čega Rusima, očito, nije teško doći.