moleban i akatist

Rusi u pomoć pozvali svećenike, ne mogu ugasiti požar već četvrti dan nakon napada dronom

21.08.2024 u 12:54

Bionic
Reading

Rusi već četvrti dan ne mogu obuzdati požar koji je u nedjelju izazvao napad ukrajinske bespilotne letjelice na ogromno skladište dizela u njihovoj južnoj regiji Rostov pa su pozvali svećenike u pomoć. Požar je zahvatio desetke golemih spremnika za skladištenje goriva, a više od 500 vatrogasaca sudjeluje u gašenju

U pomoć su pozvani svećenici: protojerej Dmitrij i svećenik Viktor Fedorov iz Volgodonske eparhije služili su moleban i čitali akatist u blizini mjesta požara, javlja Baza, popularni ruski izvor informacija na platformi Telegram.

Akatist je drevni oblik molitve koji je nastao na kršćanskom istoku, a označava hvalospjev u čast Isusu Kristu ili pak Presvetoj Bogorodici i svecima.

Ukrajina često napada rusku energetsku infrastrukturu jer smatra da se prodajom plina i nafte financira agresija na nju. Moskva ukrajinske napade dronovima na naftnu infrastrukturu naziva terorističkim činovima.

Gore najmanje 22 od ukupno 74 spremnika u skladištu u okrugu Proletarsk te se požar proširio. Zahvaćena površina veća je od 10.000 četvornih metara.

Baza navodi da su na mjestu događaja postavljeni privremeni smještajni punktovi za vatrogasce i poljske kuhinje. Najvjerojatnije će za gašenje vatre biti potrebno još nekoliko dana.

Na mjestu incidenta rade i djelatnici Rospotrebnadzora te neprestano mjere kvalitetu zraka. Za sada nije utvrđeno prekoračenje dopuštene koncentracije štetnih tvari, tvrdi ruski medij.