U SLUČAJU DODATNIH SANKCIJA

Rusija bi mogla zabraniti uvoz auta iz zapadnih zemalja

18.08.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Rusija bi mogla proširiti sankcije protiv zapadnih zemalja zabranom uvoza automobila budu li Sjedinjene Države i Europska unija nametnule dodatne sankcije Moskvi, izvijestio je u ponedjeljak dnevni list Vedomosti

Mnoge inozemne kompanije imaju pogone u Rusiji, što bi moglo ublažiti udarac jer se zabrana ne bi trebala odnositi na proizvodnju unutar Rusije. Nasuprot tome, luksuzne marke poput Mercedesova Daimlera bit će izloženije jer moraju uvoziti automobile.

U Daimleru nisu odmah bili raspoloženi za komentar izvješća ruskog lista.

Zapad optužuje Rusiju da naoružava separatističke pobunjenike u Ukrajini, što službena Moskva niječe. Zapadne vlade nametnule su Rusiji sankcije, koje uključuju financijski i energetski sektor, a Rusija je već uzvratila obustavom uvoza mnogih prehrambenih proizvoda.

Vedomosti napominju da zabrana uvoza automobila spada među dodatne prijedloge iznesene predsjedniku Vladimiru Putinu. List ističe da je Putin odbacio taj prijedlog koji ipak ostaje kao mogućnost, u slučaju da zapadne zemlje uvedu nove sankcije Rusiji.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade, list prenosi da bi Rusija mogla u cijelosti ili djelomice zabraniti uvoz automobila iz zemalja koje su uvele Moskvi sankcije. Navodi ujedno i izjavu drugog izvora da ruska vlada još nije pokrenula pripreme za uvođenje bilo kakve nove mjere.

Rusko ministarstvo industrije nije odmah željelo komentirati pisanje ruskog lista.

U članku se ne precizira bi li predložena zabrana obuhvatila sva uvezena vozila, uključujući - uz osobne automobile - i kamione i autobuse.

U prvoj polovici godine na uvezene je automobile otpadalo 27 posto prodanih automobila u Rusiji, te 46 odnosno 13 posto prodanih kamiona i autobusa, navode Vedomosti.