smanjili ciljeve

Rusija mijenja strategiju u Ukrajini? 'Napore ćemo usmjeriti na 'potpuno oslobođenje' istočne ukrajinske regije Donbas'

25.03.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Iako je od početaka invazije ruski predsjednik Vladimir Putin govorio o 'denacifikaciji' cijele Ukrajine, ako je suditi po posljednjim izjavama ruskih vojnih dužnosnika, strategija će se ipak promijeniti

Sergej Rudskoj, načelnik glavnog operativnog odjela Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije, kazao je da će Rusija sada svoje glavne ratne napore usmjeriti na 'potpuno oslobođenje' istočne ukrajinske regije Donbas.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija razmatrala dvije opcije za svoju 'specijalnu vojnu operaciju' - jednu koja pokriva cijelu Ukrajinu, a drugu usmjerenu na Donbas, prenosi BBC.

Komentari, koje su prenijele ruske državne novinske agencije, upućuju na moguće smanjenje ratnih ciljeva Rusije. Ruske snage naišle su na snažan otpor na sjeveru Ukrajine i oko Kijeva.

Rudskoj je rekao da je 93% Luganske oblasti i 54% Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom.

Rusija je uništila veliku većinu ukrajinskog zrakoplovstva i mornarice, a to je označilo uspješan završetak prve faze sukoba, dodao je.

Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir Rodionov / Sputnik / Profimedia

Međutim, ministarstvo obrane nije isključilo napad na ukrajinske gradove koji su bili blokirani i reklo je da će Rusija odmah reagirati na svaki potez zatvaranja zračnog prostora iznad Ukrajine, na što je predsjednik Zelenski više puta pozivao.

Ministarstvo je također priopćilo da će Rusija nastaviti svoju invaziju dok se ne postignu ciljevi koje je postavio Putin, izvijestila je novinska agencija Ria, ne precizirajući o kakvim se ciljevima radi.