KAD MOŽE NATO...

Rusija pokrenula vojne manevre u Kalinjingradu

10.06.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Rusija je pokrenula vojne manevre u svojoj europskoj enklavi u Kalinjingradu, 'usporedive' s manevrima NATO-a blizu njezine granice s baltičkim zemljama, objavilo je u utorak njezino ministarstvo obrane

'Broj sudionika u manevrima u području Kalinjingrada, snaga i opreme ruskog ministarstva obrane usporedivi su s brojem osoba, oružja i vojne opreme za pogranične vježbe koje vode zemlje NATO-a', priopćilo je rusko ministarstvo.

Ruski manevri održavaju se istodobno kad i multilateralne pomorske vježbe 'Baltops' i njezina kopnena inačica 'Saber Strike', koje svake godine od 2010. organizira NATO u baltičkim zemljama, objavilo je ministarstvo.

Kalinjingrad je ruski grad potpuno izoliran od ruskog teritorija, a nalazi se između Poljske i Litve.

Ove godine oko 4.700 britanskih, kanadskih, američkih, finskih i poljskih vojnika te 800 njihovih vozila sudjeluje u manevrima NATO-a, u koje je uključeno deset zemalja članica. Manevri su počeli u ponedjeljak u Latviji, a trebali bi završiti 20. lipnja u susjednoj Litvi.

Rusija je prvotno bila pozvana na sudjelovanje u manevrima, ali je NATO otkazao vojno partnerstvo s Moskvom nakon ruskog pripojenja Krima u ožujku.

Tri bivše sovjetske republike Litva, Latvija i Estonija ušle su 2004. godine u NATO zabrinute jačanjem ruskog vojnog potencijala na svojim granicama, a ukrajinska kriza pojačala je njihovu zabrinutost.