Sve se izvlači iz zaliha

Rusija u napadu na Harkiv koristila Grom-E1, evo o čemu je riječ

07.09.2024 u 22:40

Bionic
Reading

Rusija je posljednjih dana intenzivirala napade na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv. U jednom od napada, Rusija je prvi put u Harkivu upotrijebila streljivo "Grom-E1", potvrdio je gradonačelnik Ihor Terehov na Telegramu.

Prema platformi United24, koju podržava ukrajinska vlada, Grom-E1 predstavlja hibrid projektila i bombe, čija je proizvodnja u Rusiji započela sredinom 2000-ih.

Temeljen na projektilu Kh-38, Grom-E1 ima krila koja se aktiviraju tijekom leta i mlazni motor, omogućujući mu da pogađa ciljeve na znatno većim udaljenostima (do 120 km ili približno 75 milja) u odnosu na konvencionalne zračne bombe, izvijestio je United24. Ova hibridna bomba teži oko 595 kg, a njezina bojeva glava ima težinu od otprilike 315 kg.

Serhij Bolvinov, šef istražnog odjela Nacionalne policije u Harkivskoj regiji, naveo je kako ruske snage rijetko koriste Grom-E1.

Prvi put se vjeruje da je Rusija ovo oružje upotrijebila u Ukrajini u ožujku 2023. godine, u napadu na istočnu regiju Donecka. Također je korišteno u napadima na Kupjansk i Herson.

Michael Purcell, profesor za Rusiju i međunarodnu sigurnost na Fakultetu međunarodnih odnosa Sveučilišta George Washington, izjavio je za Business Insider kako Grom-E1 omogućava ruskim snagama da napadaju s veće udaljenosti, čime se smanjuje rizik od udara ukrajinske protuzračne obrane.

"Umjesto obične bombe, uzmete projektil i dodate mu krila," objasnio je, dodajući kako je riječ o "inkrementalnom poboljšanju sustava prilagođenom taktičkim zahtjevima situacije."

Rusija kontinuirano prilagođava svoje oružane sustave tijekom invazije na Ukrajinu.

Jedan od ključnih elemenata ruskih napredaka je upotreba tzv. kliznih bombi, jeftinih bombi iz sovjetskog doba koje su modernizirane dodatkom krila i satelitskih navigacijskih sustava.

Takvo oružje omogućuje ruskim zrakoplovima da ga ispuštaju s većih i sigurnijih udaljenosti, što Ukrajini otežava obranu od napada.

  • +2
Ruske bombe FAB-500 Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Zbog tih poteškoća, Ukrajina je bila prisiljena ciljati ruske zrakoplove stacionirane u zračnim bazama unutar ruskog teritorija. No, ograničena je zapadnim restrikcijama koje zabranjuju korištenje zapadnog oružja za napade duboko unutar ruskog teritorija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u više je navrata pozivao na ukidanje tih ograničenja kako bi povećao pritisak na Moskvu.