uništeni, oštećeni, zarobljeni

Rusija u Ukrajini izgubila najmanje stotinu 'najboljih tenkova na svijetu'

17.07.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Ruska vojska je u ratu u Ukrajini izgubila najmanje stotinu tenkova T-90M, a ruski predsjednik Vladimir Putin svojedobno je reklamirao taj model kao 'najbolji tenk na svijetu'

Gubitke je zabilježio Oryx, stranica koja se oslanja na vizualne dokaze kako bi potvrdila i pratila ratne gubitke na obje strane.

Više tenkova T-90M također je moglo biti izgubljeno u borbi, ali to nije zabilježeno, prenosi Business Insider, uz ogradu da nije uspio neovisno provjeriti tu informaciju. Dodaje se da se pod gubitke računaju uništena, oštećena i zarobljena vozila.

Značajni gubici tenkova T-90M u borbi pokazuju da rat ugrožava teško oklopno naoružanje s obje strane. Ranije ove godine ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je video u kojem se vidi da ukrajinsko borbeno vozilo Bradley uništava ruski tenk T-90M paljbom iz topa kalibra 25 milimetara, a to je samo jedan od brojnih zabilježenih slučajeva.

Dronovi i lebdeće streljivo, mine i protutenkovski projektili još su veća prijetnja, a osim ruskih, uništavali su zapadne tenkove isporučene Ukrajini, poput Challengera, Leoparda i Abramsa.

  • +7
Tenk T-90 Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

I Ukrajina i Rusija neke su svoje tenkove opremile kavezima u pokušaju zaštite od protutenkovskog oružja i dronova, novoj ključnoj prijetnji u ratu u Ukrajini, no ni ti kavezi ne uspijevaju uvijek zaštititi vozila. Ukupni ruski gubici u tenkovima premašili su tri tisuće od početka invazije u veljači 2022., a vjerojatno ih posebno 'boli' gubitak stotinjak tenkova T-90M, modela koji je Putin 2023. hvalio kao najbolji tenk na svijetu, posebno naglašavajući njegovo naoružanje, sposobnost ciljanja i oklop.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hindustan Times

'Čim se približi cilju, nitko i ništa više nema šanse', rekao je tada Putin o jednom od najnaprednijih tenkova u ruskom arsenalu.