vremenski ekstremi

'Sad je jasno: Veza između globalnog zatopljenja i ovako snažnih oluja je neosporna'

09.10.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Nagli prelazak uragana Milton iz tropske oluje u oluju najopasnije - pete kategorije - jučer je jednog američkog meteorologa pred kamerama doveo do suza. Na vremenske ekstreme poput ovoga klimatolozi već desetljećima upozoravaju te opet pozivaju na brzo djelovanje

Američki meteorolog s 33 godine iskustva, John Morales, jučer se rasplakao pred kamerama dok je izvještavao o uraganu Milton. Kasnije je za NBC otkrio da je kap koja mu je prelila čašu bio nagli pad atmosferskog tlaka, koji je ujedno i najbolji pokazatelj rastućeg intenziteta oluje.

Prema najnovijim informacijama tlak uragana Milton srušio se za 50 milibara u samo deset sati. Morales kaže da nikada nije vidio da uragan tako brzo iz tropske oluje pređe u oluju najopasnije, pete kategorije.

Temperature površine mora u Meksičkom zaljevu su oko dva do tri stupnja toplije od prosjeka 20. stoljeća. Topla mora potiču oluje, povećano isparavanje vlage iz toplijih oceana oluji dodaje više vode, što onda dovodi do većih oborina.

Morales kaže da je globalno zatopljenje jedan od glavnih uzroka što je uragan Milton toliko snažan. Uragan je oslabio tijekom noći, nakon čega je ponovno ojačao do oluje pete kategorije. Sada je, kako se i predviđalo, oslabio na četvrtu kategoriju, no oluja je i dalje ekstremno opasna.

Njegova vrlo neobična priroda i kolosalna veličina, ovu oluju još uvijek čine najvećom koja je će pogoditi ovaj dio Floride u posljednjih sto godina. Katastrofi će dodatno pridonijeti činjenica da će ovaj uragan pogoditi područje koje je prije nepuna dva tjedna već pogođeno uraganom Helene.

'Još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći hoće li zagrijavanje klime povećati broj uragana u nadolazećem razdoblju. No veza između zagrijavanja i snage budućih oluja sada je neosporna', piše Tom Clarke, Sky Newsov urednik znanosti i tehna.

  • +4
Florida se priprema za dolazak uragana stoljeća Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

'Vremenski ekstremi se brzo povećavaju čak i za naizgled mala povećanja globalne temperature. To vrijedi za toplinske valove, poplave, suše i intenzitet uragana', rekao je za Sky News profesor John Marsham, profesor atmosferskih znanosti na Sveučilištu u Leedsu.

'Kao klimatolog i roditelj, svaki ekstremni vremenski događaj sada je podsjetnik na katastrofu s kojom ćemo se suočiti ako brzo ne izbacimo iz upotrebe fosilna goriva', rekao je Marsham, dodavši da je pritom najveća tragedija što klimatolozi na to upozoravaju desetljećima.

  • +14
Posljedice uragana Helena Izvor: Profimedia / Autor: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia