AKCIJA U AFGANISTANU

SAD krivo bombardirao i ubio 19 nevinih ljudi

03.10.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Američka vojska u subotu je priznala da je možda u afganistanskom gradu Kunduzu iz zraka bombardirala bolnicu kojom upravlja humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF), pri čemu je poginulo najmanje devetnaest, a ranjeno 37 ljudi. Od 19 ubjenih 12 su bili članovi organizacije Liječnici bez granica, a sedam pacijenti

Taj bi događaj mogao ponovno potaknuti zabrinutost glede uporabe američke zračne moći u Afganistanu, od koje je dosad poginuo velik broj civila, na što je upozorio i afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Američke snage izvele su zračni napad u gradu u 2.15 sati po mjesnom vremenu, potvrdio je glasnogovornik NATO-a Brian Tribus u subotu, dodavši da su ciljane "osobe koje su prijetile koalicijskim snagama".

"Zračni napad je možda rezultirao kolateralnom štetom na obližnjoj medicinskoj ustanovi. Istraga je u tijeku", rekao je Tribus.

I dalje je nepoznata sudbina mnogih od 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Afganistanaca i stranaca, koliko ih se nalazilo u bolnici u trenutku napada, u kojem je odjel za traumatologiju potpuno uništen.

MSF je objavio da je bolnica tijekom zračnog napada pogođena nekoliko puta. "Šokirani smo napadom, ubijanjem našeg osoblja i pacijenata, te udarcem koji je ovim napadom pretrpio medicinski sustav u Kunduzu", rekao je dužnosnik MSF-a Bart Janssens.

Glasnogovornik talibana Zabihula Mujahid rekao je da su američke snage ciljale bolnicu, te usmrtile liječnike, medicinske sestre i pacijente. Nijedan talibanski borac nije se nalazio u ustanovi, dodao je.

Američke snage izvele su u proteklih nekoliko dana niz zračnih napada u Kunduzu kako bi pomogle vladinim snagama da pod svoju kontrolu vrate taj strateški važan grad koji su talibani osvojili prošli tjedan.