unosan biznis

SAD lani prodao oružja za 238 milijardi dolara. Poznato je tko su bili najveći kupci

30.01.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Prodaja američkog oružja u inozemstvo naglo je porasla prošle godine, dosegnuvši rekordnih 238 milijardi dolara jer je ruska invazija na Ukrajinu potaknula potražnju

Američka vlada izravno je pregovarala o prodaji vrijednoj 81 milijardu dolara, što je povećanje od 56 posto u odnosu na 2022., izvijestio je State Department, javlja BBC. Ostatak je bila izravna prodaja američkih tvrtki različitim državama. Poljska je bila jedan od najvećih kupaca - kupila je helikoptere Apache za 12 milijardi dolara, a također je platila 10 milijardi dolara za High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) i 3,75 milijardi dolara za tenkove M1A1 Abrams, navodi ministarstvo u izvješću za fiskalnu godinu američke vlade. Osim toga, Poljaci su potrošili četiri milijarde dolara na sustave integrirane zračne i raketne obrane.

Premijer Donald Tusk obećao je da će nastaviti s programom vojne modernizacije prethodne konzervativne vlade, čiji je cilj bio učiniti Poljsku 'najmoćnijom kopnenom silom u Europi'. Njemačka je u međuvremenu potrošila 8,5 milijardi dolara na helikoptere Chinook, Bugarska je platila 1,5 milijardi dolara za oklopna vozila Stryker, a Norveška je kupila višenamjenske helikoptere u vrijednosti od milijarde dolara. Češka je pak kupila avione F-35 i streljivo za 5,6 milijardi dolara.

  • +3
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Izvan Europe, izvješće o prodaji oružja pokazalo je da je Južna Koreja platila pet milijardi dolara za avione F-35, a Australija je potrošila 6,3 milijarde dolara za C130J-30 Super Hercules. Osim njih, Japan je dogovorio milijardu dolara vrijednu isporuku nadzornog aviona E-2D Hawkeye.