odluka suda

Sankcije dolaze na naplatu, Rusi plijene imovinu njemačkih banaka

19.05.2024 u 08:33

Bionic
Reading

Ruski sud naredio je da se imovina, računi, i dionice Deutsche Bank i Commerzbank u Rusiji zaplijene. Odluka je donesena u okviru tužbe koja uključuje njemačke banke, pokazuju sudski dokumenti.

Banke su bile među jamcima zajmodavcima po ugovoru o izgradnji tvornice za preradu plina u Rusiji s njemačkim Lindeom, koji je raskinut zbog zapadnih sankcija, javlja France24.

Tužbe je podnio RusChemAlliance sa sjedištem u Sankt Peterburgu, podružnica ruskog plinskog diva Gazproma koji je operater projekta.

Arbitražni sud u Sankt Peterburgu zabranio je Deutsche Bank da ostvari svoj 100% udio u odobrenom kapitalu svoje ruske podružnice, kao i Deutsche Bank Technology Center LLC.

Sud je također odredio zapljenu do 238,6 milijuna eura (259 milijuna dolara) u vrijednosnim papirima, nekretninama i bankovnim računima Deutsche Bank, kao i njezine ruske podružnice i tehnološkog centra Deutsche Bank.

Deutsche Bank iz Frankfurta rekla je da je već osigurala oko 260 milijuna eura za slučaj. "Morat ćemo vidjeti kako ovaj zahtjev provode ruski sudovi i procijeniti neposredni operativni učinak u Rusiji", objavila je banka u priopćenju.

Sud je također zaplijenio imovinu Commerzbanke u vrijednosti od 93,7 milijuna eura, kao i vrijednosne papire i zgradu banke u središtu Moskve.

Commerzbank nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Ruski sud je u petak naredio da se UniCreditova imovina, računi i imovina, kao i udjeli u dvjema podružnicama, zaplijene u sklopu paralelne tužbe.