najveća uvoznica

Saudijskoj Arabiji prijeti embargo, evo koliko je oružja kupila u zadnjih pet godina

22.10.2018 u 18:09

Bionic
Reading

Njemačka neće izvoziti naoružanje u Saudijsku Arabiju dok se ne riješi ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel svojevrsni embargo državi koja je jedna od najvećih uvoznica oružja

Njemačka kancelarka je, podsjetimo, proteklog vikenda još jednom osudila ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, za koje je službeni Rijad priznao da se dogodilo unutar konzulata u Istanbulu.

'Osuđujemo ovaj čin na najstroži mogući način. Postoji hitna potreba da se razjasni što se dogodilo i da počinitelji odgovaraju za ono što su učinili', izjavila je Merkel, naglasivši kako Njemačka neće izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju sve dok se ne riješi Khashoggijevo ubojstvo.

Saudijska Arabija je jedna od najvećih svjetskih uvoznica oružja. Do prije pet godina ta je arapska država bila druga u svijetu po uvozu naoružanja i prateće opreme, a godinu kasnije s tog je mjesta zbacila Indiju te postala najznačajnije tržište za Sjedinjene Države.

Primjerice, tijekom 2014. godine Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uvezli su vojnu opremu vrijednu oko 8,6 milijardi dolara, više od čitave zapadne Europe.

>>> Njemačka zloglasnim Saudijcima prodala oružja za pola milijarde eura

Saudijska Arabija jedan je od najvažnijih pojedinačnih kupaca američkog oružja, na kojeg otpada čak petina američkog izvoza, a prema dostupnim podacima, ta je država u posljednjih pet godina povećala uvoz naoružanja i opreme za čak 225 posto.

U posljednjih pet godina saudijsko ministarstvo obrane, na čijem čelu je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman i kojeg pojedini mediji smatraju najodgovornijim za ubojstvo novinara, kupilo je čak 78 borbenih zrakoplova, 72 borbena helikoptera, 328 tenkova te 4000 raznih vojnih vozila.

  • +10
Saudijsko oružje uglavnom je zapadnog porijekla Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Država koje svoje neizmjerno bogatstvo može zahvaliti nalazištima nafte može se podičiti najsuvremenijim borbenim zrakoplovima tipa Eurofighter Typhoon i F-15 Strike Eagle, koje uvozi iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država, kao i čitavom paletom borbenih helikoptera koje nabavlja u SAD-u.

>>> Trump Saudijskoj Arabiji prodao oružje vrijedno 110 milijardi dolara

Slično je i s tenkovima tipa M1 Abrams i M60 Patton, koje također kupuje od Amerikanaca, dok topnička sredstva nabavlja u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Brazilu, Kini te neizbježnim Sjedinjenim Državama.

Njemačka je pak glavni izvoznik pušaka i strojnica za saudijsku vojsku, mahom opremljenu cijevima koje potpisuje njemački Heckler & Koch.

Zanimljivo, prošle godine Hrvatska je u Saudijsku Arabiju izvezla naoružanja i vojne opreme za čak 78,5 milijuna dolara, a prema dostupnim informacijama, riječ je o transferu tzv. neperspektivnog oružja.

>>> Hrvatska zarađuje milijune dolara na ratu u Siriji?!

Taj je izvoz bio sumnjiv dijelu domaćih medija te su zaključili kako Saudijska Arabija uvozi hrvatsko oružje kako bi njime opremila razne paravojne skupine na ratištima u Siriji i Jemenu, no naše je Ministarstvo gospodarstva naglasilo kako se Rijad u ugovoru s Hrvatskom obvezao kao krajnji korisnik tog oružja te da je dao jamstva za lokaciju i svrhu uvezenog oružja.