eskalacija sukoba

Scholz u strahu od regionalnog sukoba na Bliskom istoku: Spirala nasilja mora biti zaustavljena

12.08.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je pozvao novog iranskog predsjednika Masuda Pezeškiana da spriječi daljnju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku

„Spirala nasilja na Bliskom istoku sad mora biti zaustavljena: bilo što drugo predstavljalo bi neizmjeran rizik za države i narode u regiji”, rekao je Scholz Pezeškianu, stoji u priopćenju ureda kancelara.

Scholz je tijekom vikenda razgovarao i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, izrazivši mu zabrinutost oko potencijalnog regionalnog rata na Bliskom istoku.

U razgovoru s Pezeškianom Scholz je naglasio potrebu prekida vatre u Gazi i povratka taoca koje je oteo Hamas.

„To bi dalo značajan doprinos regionalnoj deeskalaciji”, poručio je Scholz.

Strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku narastao je nakon što je krajem srpnja u Bejrutu ubijen zapovjednik libanonskog pokreta Hezbolah Fuad Šukr, a u Teheranu politički čelnik Hamasa Ismail Hanija.

Iran i Hezbolah najavili su da će se osvetiti za te napade, no to se još nije ostvarilo. Svjetske države u međuvremenu su pozvale svoje državljane da odmah napuste Libanon, a SAD, najvažniji saveznik Izraela, pojačao je prisutnost svoje vojske u regiji.

Scholz, britanski premijer Keir Starmer i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak su zajedničkom izjavom pozvali na "deeskalaciju i regionalnu stabilnost" na Bliskom istoku.

Trojac je pozvao Iran i njegove saveznike da "ne ugroze mogućnost dogovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca" u Gazi.

“Mi, čelnici Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, pozdravljamo neumorni rad naših partnera u Kataru, Egiptu i Sjedinjenim Državama prema sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca”, napisali su Starmer, Macron i Scholz.

“Slažemo se da ne može biti daljnjeg odgađanja. Radili smo sa svim stranama kako bismo spriječili eskalaciju i nećemo štedjeti napore da smanjimo napetosti i pronađemo put do stabilnosti. Borbe moraju prestati sada, a svi taoci koje Hamas još drži moraju biti pušteni. Narod Gaze treba hitnu i neometanu dostavu i distribuciju pomoći."