TRAŽE REAKCIJU INSTITUCIJA

SDP i HNS osuđuju postupak Inicijative '40 dana za život' u Vukovaru

05.10.2016 u 21:24

  • +4

Ispred bolnice moli se za žene koja dolaze na pobačaj

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Bionic
Reading

SDP i HNS oštro su u srijedu osudili, kako navode, neprimjeren poziv vukovarskog ogranka Inicijative '40 dana za život', koja je na svojem profilu na Facebooku najavila dolazak trudnice na pobačaj u vukovarsku Opću bolnicu te je pozvala molitelje da je ispred nje dočekaju kako bi joj pomogli da izabere život

U HNS-u drže da je - ako je ta molitvena zajednica dobila informaciju o dolasku trudnice na pobačaj iz bolnice - riječ o teškom kršenju zakonom zajamčenog prava na privatnost pacijenta te prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju, uključujući sam boravak u bolnici.

Zato pozivaju Upravu te bolnice, mjerodavno Ministarstvo zdravlja te ostale institucije da provedu istragu kako bi se što prije utvrdile pravovaljane činjenice i odbacila sumnja da je ta inicijativa dobila spomenute podatke upravo od djelatnika bolnice.

U HNS-u se zauzimaju za pravo svake žene na izbor te se protive svakom obliku pritiska na autonomno odlučivanje pojedinca. 'I ovaj slučaj pokazuje trenutačnu atmosferu u hrvatskom društvu, u kojoj se sve češće i sve glasnije dovode u pitanje slobode, ljudska prava i civilizacijske tekovine. To je dijelom prouzročila vlada HDZ-a i Mosta, a HNS će se protiv toga i dalje oštro boriti', ističu u priopćenju.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić u izjavi za javnost najoštrije je u ime stranke osudila takvo ponašanje, ocjenjujući da su tim činom ugrožena temeljna ljudska prava pacijenata i prava žene na izbor te prekršen niz zakona koji štite temeljna prava građana i pacijenata.

'Očekujemo od DORH-a da odredi istragu i utvrdi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava jer su na nekim slikama i djelatnici bolnice i prema tome imamo puno pravo sumnjati da su podaci o toj ženi došli iz same bolnice', rekla je.

Riječ je o nečemu što uznemirava cjelokupnu hrvatsku javnost i zbog toga mislim da je istraga nešto što može zaustaviti curenje informacija o tome ide li netko na neki zahvat u bolnicu ili boluje od bilo kakve bolesti, dodala je Opačić.

U izjavi za novinare citirala je molitvenu skupinu o najavljenom dolasku trudnice na pobačaj u vukovarsku bolnicu, što je, kako je rekla, definitivno dokaz da su imali informaciju o tome tko i kada dolazi.

Na pitanje hoće li podnijeti kaznenu prijavu, Opačić je odgovorila kako će to učiniti kao stranka ne bude li reagirao DORH.